ANNONS
ANNONS
charlotta-wark-tieto-blockchain-blockkedja-politiker-debatt-artikel

Tieto-chef sågar politiker: ”Borde vara tjänstefel”

Sverige står inför en enorm teknisk utmaning och om inte myndigheter och politiker agerar kommer andra aktörer hinna före, varnar Charlotta Wark, globalt ansvarig för affärskonsultverksamhet på Tieto, i en debattartikel på SVT Nyheter.

Det har talats om digitaliseringen i åratal. Trots det är går det trögt på vissa håll och en stor stoppkloss är svenska politiker.

Det skriver nu Charlotta Wark, globalt ansvarig för affärsqonsultverksamhet på Tieto, i en debattartikel på SVT Nyheter. Hon är kritisk mot såväl myndigheter som politiker som enligt hennes mening saknar den tekniska kunskap som krävs för att ta rätt beslut i att driva utvecklingen. Enligt Charlotta Wark handlar det om en ”strukturomvandling” av hela samhället.

”Borde vara tjänstefel”

”Att inte hänga med i utvecklingen borde vara tjänstefel. Tekniken är redan här och om inte Sveriges politiker och myndigheter utnyttjar möjligheterna så kommer andra aktörer att göra det”, skriver hon på SVT.

ANNONS
ANNONS

Enligt henne är det framför allt kunskaper inom två områden som avgör Sveriges konkurrenskraft i framtiden: plattformsekonomi och blockchain.

Blockchain och plattformsekonomi

Den första handlar om den så kallade ”gigekonomin” med företag som Uber, Amazon och AirBnB som för samman människor för utbyte av olika typer av tjänster. Men det är när denna kopplas upp mot blockkedjan som den stora potentialen skapas, vilken ”aldrig tidigare varit möjligt”, menar hon.

Charlotte Wark ger ett exempel:

”Om vi leker med tanken att våra myndigheter använder blockkedjan för lagring av medborgarinformation, så skulle utbetalning av bostadsbidrag bli helt automatisk om reglerna för berättigade uppfylls.”

Med blockkedjan – och smarta kontrakt, i synnerhet – kan både infrastrukturen göras transparent samtidigt som onödiga mellanhänder försvinner. Detta är ett måste för att Sverige ska kunna ta upp kampen internationellt och inte ”ätas till frukost” av de globala storbolagen, menar hon.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS