ANNONS
ANNONS
dav-blockchain-360-stockholm-tal-ater

”Snart kommer maskiner att äga andra maskiner”

Med blockchain, AI och maskininlärning har israeliska DAV skapat något som är som hämtat ur en sci-fi-film. Vi träffar bolagets utvecklingschef Tal Ater som berättar allt om tekniken, om blockkedjan och varför han ibland får Terminator-vibbar.

Dag två på Blockchain 360 Stockholm – konferensen som lockat fler branschexperter och deltagare än kanske något annat event i ämnet i år. Jag rör mig ivrigt mellan seminarium och spännande runda bord-samtal. 

”Nu bygger vi något riktigt som kommer att skapa en verklig förändring i världen.”

Klockan närmar sig 13.30 och det är dags för en presentation jag har sett fram emot hela dagen. DAV, eller Decentralized Autonomous Vehicles, står på agendan och scenen intas av det israeliska bolagets utvecklingschef Tal Ater. Efteråt får jag en pratstund med den mångårige programmeraren som på senare år blivit allt mer involverad i affärssidan av tech.
Hur känns det att vara här?

ANNONS
ANNONS

”Lite nervöst men jättekul förstås. Det var vår ekonomichef John Frazer som sa att ’du borde verkligen gå, det här kommer att bli en riktigt bra konferens’”, säger han och fortsätter:

”Fokus har länge legat på hajpen kring kryptovalutor men nu ser vi äntligen ett skifte. Nu bygger vi något riktigt som kommer att skapa en verklig förändring i världen.”

DAV Network, som är initiativets fullständiga namn, är en open source-plattform med syfte att låta tredjepartsaktörer köpa och sälja transporttjänster via blockkedjan. Plattformen har stöd för både bilar, båtar och drönare och låter dessa kommunicera och genomföra transaktioner mellan varandra. På så sätt skapar man en decentraliserad marknadsplats och en infrastruktur för självkörande fordon.

Ett imponerande team

DAV:s team är minst sagt imponerande. På drygt ett år har man knutit till sig flera tungviktare: Dr. Alan Messer, tidigare CTO på General Motors, de två NASA-astronauterna Dr. Scott Horowitz och George D. Zamka samt flera experter inom blockkedjan Ethereum.

Hur har ni lyckats med detta?

”Jag är verkligen ingen säljare men när jag pratar om teknologi blir jag passionerad. Och när vi nu kombinerar blockkedjan med mobilitet – två stora revolutioner på samma gång – vill folk vara en del av det. DAV grundades så sent som 2017 så det har varit helt galet.”

Lärde drönare tanka – och betala

Under presentationen visar Tal Ater upp bolagets senaste case där man med hjälp av AI och maskininlärning gjort en transportdrönare, inte bara självkörande, utan nära fullständigt autonom. När drönaren saknade vägbeskrivning för en viss rutt köpte den helt enkelt nya kartor från en kartaktör. Transaktionen genomfördes helt utan mänsklig inblandning och registrerades på Ethereum-protokollet.

Och när batteriet höll på att ta slut? Ja, då lärde man farkosten att ”tanka” vid närmaste laddstation. På så sätt kunde DAV eliminera ett av drönarnas största problem: räckvidden.

Vi har sett många exempel på självkörande bilar de senaste åren, men med er plattform blir ju fordonen autonoma på riktigt. Vilka nya typer av tjänster ser du i framtiden?

”Vårt mål är ju att skapa förutsättningar för andra och ge dem verktygen att koppla ihop sig med andra. Inte ens vi vet vad som kommer att kunna skapas, det kommer att byggas saker som aldrig byggts förut. Och det är det här som intresserar mig mest.”

”Min son kommer aldrig äga en bil”

När kommer självkörande och autonoma fordon bli ”mainstream”?

”Det kommer nog ta några år, men det kommer att gå fortare än du tror. Jag är säker på att min treåriga son kommer att använda självkörande fordon när han blir äldre. Han aldrig kommer att äga sin egen bil.”

”I framtiden kommer maskiner äga andra maskiner, drönare kommer att handla med andra drönare och bilar kommer att kunna kontrollera andra bilar.”

Som taget ur Terminator

Det låter nästan som filmen Terminator?

”Haha ja, ibland känner jag mig som Miles Dyson (skaparen av superdatorn ”Skynet” i James Camerons ovannämnda klassiker, reds.anm.). Jag bara väntar på att jag ska få besök av mig själv från framtiden”, säger han och skrattar.

Varför är blockkedjan viktigt för DAV?

”Decentraliseringen är nyckeln för oss. På så sätt slipper användaren mellanhänder. Vi har skapat en token (en digital tillgång kopplad till en blockkedja reds.anm.) som inte ens vi kan kontrollera och styra. Blockkedjan låter oss bygga något som är större än oss själva. Och detta är kritiskt för de stora företagen, de vill inte vara beroende av bara en marknadsplats”, säger han.

Allt från Blockchain 360° Stockholm:
Vi rapporterade direkt från moderna A House i Stockholm. För att ta del av allt som skrivs, följ vår bevakning här!

Namn: Tal Ater
Ålder: 39 år
Yrke: CTO, Dav Network
Bor: Tel Aviv, Israel
Det vet ingen om mig: ”Jag har varit med om både en snowboard-olycka, en skydiving-olycka och en dykolycka. Tack och lov minns jag knappt någonting av dem.”

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS