ANNONS
ANNONS
ranka-likt-decentralized-computing

Så ska kedjorna få spridda appar runt sig

Hur blockkedjor kan stödja utvecklingen mot decentraliserade system – såsom i trafik med självkörande bilar som alla fattar sina egna beslut – är ämnet för en avancerad men roligt skriven artikel av en ingenjörshöjdare på Intel.

Det är på nyhetssajten Coindesk som Intel-ingenjören Mic Bowmans artikel publiceras. Den startar med en beskrivning av hur fyra självkörande bilar fastnar vid en korsning för att ingen bedömer att den bör köra först. (Och – spoilervarning – de står kvar där även i slutet av artikeln.)

”Ankare för tillit”

Hans artikel argumenterar för att vi behöver sluta tänka på blockkedjor i sig som tillämpningar, och föreslår att vi i stället ska se dem som ”trust anchors”, ankare för vår tillit. I decentraliserade system genomförs transaktionerna, som stäms av mot den centrala blockkedjan inte oftare än det behövs. Vad gäller betalningar nämner han Lightning, det mer lättfotade påhänget till Bitcoin, som exempel.

”Sakernas internet kommer att kräva decentraliserade tillämpningar. Men att bygga icke-triviala versioner av dem är svårt”, skriver Mic Bowman.

ANNONS
ANNONS

Kedja kan medla

”Relativt okomplicerade problem såsom deterministiskt rättvist utbyte mellan två parter är känt som omöjligt utan en betrodd tredje part som kan medla i interaktionen. Här kan en blockkedja ha stort värde för att den i praktiken kommer att fungera som en teknikbaserad betrodd tredje part som kan medla mellan protokollen hos flera parter”, skriver han.

För de självkörande bilarna som fastnat i korsningen ger Mic Bowman rekommendationen att de förses med kapaciteten att göra flera saker samtidigt – att ”multi-taska”.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS