ANNONS
ANNONS
ethereum-infura-dapp-concern

Rädslan på Ethereum: ”Då har visionen misslyckats”

DET CENTRALA PROBLEMET: En av storheterna med blockchain är dess decentraliserade databaser. Så när 13 miljarder rader kod – varje dag – nu förlitar sig på en och samma centrala punkt växer oron för riskerna.

”Om vi inte slutar förlita oss på Infura, då har visionen om Ethereum misslyckats.”

Redan i oktober i år uttryckte Afri Schoedon, chef på klienten Parity, sin oro över vad som beskrivs som en av Ethereum-plattformens mest populära, men också mest kontroversiella, teknologier: Infura.

Knappt två månader senare har rädslan bland experter, enligt Coindesk som också citerar Schoedon, ökat ytterligare. Infura hanterar i dag upp till 13 miljarder kodförfrågningar (code requests, reds.anm.) varje dag och tekniken har på så sätt blivit en vital kugge i Etherum-grundaren Vitalik Buterins skapelse.

ANNONS
ANNONS

Oron sprider sig

Men att av världens största plattformar för decentraliserade nätverk, baserat på blockchain, nu har en central punkt för potentiella teknik- eller säkerhetsbrister sprider nu oro bland specialister världen över.

”Tjänsten tros i dag ligga till grund för majoriteten av decentraliserade applikationer (dapps) i ekosystemet och drivs av en och samma leverantör, Ethereums utvecklingsstudio ConsenSys”, skriver Coindesk och konstaterar att många experter nu kräver ett decentraliserat alternativ till Infura.

Och Afri Schoedon är knappast ensam i sin oro. Till och med Infuras medgrundare, Michael Wuehler håller med om riskerna i att den egna tjänsten står för så pass stor trafik av smarta kontrakt i nätverket och kallar kritiken ”befogad”.

Dapparna skulle sluta fungera

”Om varenda dapp i världen pekar mot Infura, och vi skulle bestämma oss för att stänga ned, skulle vi kunna göra det och då skulle dapparna sluta fungera.”

I dagsläget, uppger Coindesk, uppskattas Infura ligga till grund för mellan 5 och 10 procent av Ethereums 11.803 fulla noder. Men eftersom Infura kommit att bli en så tillförlitlig tjänsten misstänks den i dag försörja en ”oproportionerlig andel av trafiken i nätverket”, skriver sajten.

Letar efter lösningen

För att motverka riskerna som centraliseringen innebär görs nu flera insatser för att hitta alternativ. Ett exempel är just Parity Technologies, med Afri Schoedon i spetsen, som nyligen lanserade ett nytt kodbibliotek som utvecklare kan använda för att bygga mer lättviktiga klienter och på så sätt minska behovet av Infura.

Ett annat, skriver Coindesk, är The Turbo Geth Project där skaparen Alexey Akhunov försöker omstrukturera hur Ethereum-klienter hanterar lagringsutrymme. Bolagets senaste uppgradering har bland annat lyckats minska lagringskrav ned till en femtedel av det ursprungliga behovet. Andra initiativ är Dappnode, D-node och VIP node som arbetar med att ta fram nya incitament för användare att driva fulla noder. Dessa belönas nämligen i dag inte alls, medan miners belönas med kryptovalutor.

Många storbolagen på Ethereum

Ethereum, eller Ether som dess token faktiskt heter, är i dag den näst största kryptovalutan i världen. Flera IT-jättar driver i dag projekt på plattformen, enligt Wikipedia. Medan IBM experimenterar med dess användningsområden för internet of things, IOT, har Microsoft redan inbyggt stöd för Ethereum i dess molntjänst Azure. Toyota, Merck och Samsung är andra exempel som anslutit sig till Enterprise Ethereum Alliance för bygga tjänster och verktyg för företag.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS