ANNONS
ANNONS
Precis som Wikipedia krossade Microsofts miljardprojekt Encarta för många år sedan ser riksdagsledamoten Mathias Sundin (L) disruptiva krafter i den växande blockchainsektorn. "Vi är inte där än men jag ser mycket aktivitet". (Foto: Press / Aditya Chinchure)

Politiker: Jättar ”chanslösa” om blockchain slår

Wikipedia krossade Microsofts miljardprojekt Encarta för många år sedan. Nu ser riksdagsledamoten Mathias Sundin (L) samma disruptiva krafter i den växande blockchainsektorn. "Vi är inte där än men jag ser mycket aktivitet".

På tisdagen hölls konferensen Blockchain & Bitcoin Conference på Berns i Stockholm och precis som förra året var finanssajten Realtid.se på plats. Men i år var stämningen annorlunda, konstaterar tidningen. Fjolårets gränslösa optimism – i samband med kursrallyt i framför allt bitcoin förra året – hade i år bytts mot en mer nykter syn på kryptovalutamarknaden, marknadens spekulativa natur och bedrägeririskerna inom ICO:s (Initial Coin Offerings på engelska).

”ICO:s är extremt riskfyllda”

”ICO:s är extremt riskfyllda och högst spekulativa investeringar. Så satsa aldrig pengar på en ICO som du inte har råd att förlora. Marknaden är oreglerad och det drar såklart också till sig bedragare, sa hon under sitt anförande”, sa slovenska Tanja Bivic Plankar, chef för intresse- och lobbyorganisationen Blockchain Alliance Europe.

Desto mer optimistisk blev stämningen när konferensen gick över i dess andra del, den om blockchain – tekniken bakom kryptovalutorna. Det nya protokollet har potential att revolutionera både transaktionssystem och traditionella databaser och kan rita om kartan för allt från banksektorn till olika delar inom it-branschen, menar den avgående riksdagsledamoten och blockchain-aktivisten Mathias Sundin (L).

ANNONS
ANNONS

Potential att revolutionera

Under sitt anförande under tisdagen drog han paralleller till internets tidiga dagar och hur tekniken omkullkastade tidigare hierarkier i näringslivet. I dag har Silicon Valley-jättar som Google, Facebook och Amazon på relativt kort tid kopplat järngrepp om världsmarknader. Men utvecklingen har inte bara varit positiv för användarna, i Mathias Sundins ögon.

”I början jobbade de hårt för att attrahera nya kunder och lyssnade uppmärksamt på dem. Men efter ett tag så blev det mindre viktigt. Istället handlar allt så småningom om att analysera användarnas data. Så om till exempel en Facebook-algoritm ändras så kan du som användare inte gör ett dugg åt det. Du har noll inflytande i dag”, säger han, enligt Realtid.

Microsofts tjänst ”chanslös”

Men det finns förstås goda exempel och Wikipedia är ett, menar han. Det demokratiska och användargenererade uppslagsverket har dessutom fler likheter till blockchains decentraliserade teknik. Och det är just detta som visar på en community-baserad plattforms disruptiva krafter, enligt politikern. Många kanske minns IT-jätten Microsofts miljardsatsning på det egna uppslagsverket Encarta. Trots enorm plånbok och ett jättebolag i ryggen hade tjänsten ingen chans när Wikipedia kom in i bilden, påpekar han.

”Trots att it-jätten spenderade enorma belopp på Encarta så var tjänsten chanslös mot ett decentraliserat system som Wikipedia som redan 2009 hade 2,9 miljoner uppladdade artiklar och samma år såg sig Microsoft tvunget att skrota hela sin dyra satsning.”

Blockchainsektorn är fortfarande ung i både Sverige och internationellt. Men om, och i så fall när, den väl slår igenom får vi räkna med en liknande utveckling, menar Mathias Sundin. Då får jättarna som inte hänger med se upp.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS