ANNONS
ANNONS
olja-vakt-komgo-handel-blockchain

Oljejättar till blockkedjan – svenskbolag på listan

Oljebolagen är de senaste i raden sektorer som storsatsar i den nya tekniken. Med blockkedjan hoppas storbolagen kunna effektivisera handeln av olja.

Som flera medier skrev om tidigare i år har oljejättar som Shell och BP utforskat möjligheterna kring blockchain för att underlätta och förbättra handel, trading och så kallade settlements av brentolja (den typ av råolja som utvinns i Nordsjön).

Kan revolutionera marknaden

Och nu kommer den nya, Londonbaserade plattformen Vakt som alltså bygger på blockkedjan. Lanseringen beskrivs som den första i sitt slag och beskrivs kunna ”revolutionera marknaden”, rapporterar bland andra Reuters.

Satsningen görs av ett konsortium av oljebolag bestående av välkända aktörer som BP, Shell, Equinor, Mercuria Energy Group, Koch samt svenskgrundade oljehandelsföretaget Gunvor Group.

ANNONS
ANNONS

Öppnas upp 2019

Enligt artikeln kommer plattformen till en början vara reserverad för enbart ovannämnda bolag medan det redan under första kvartalet 2019 kommer att öppnas upp för tredjepartsaktörer.

Den nya plattformen hoppas ”drastiskt” kunna sänka kostnaderna av oljehandeln – en marknad som redan präglas av ”rakbladstunna marginaler”, skriver Reuters. Dessutom understryks blockkedjans transparenta design som en nyckel i att kunna motverka riskerna för bedrägerier.

Kan sänka kostnader ”drastiskt”

Plattformen Vakt är i sin tur kopplad till en annan plattform – komgo – som även den kommer att lanseras under årets slut. Komgo blir handelsflödets finansieringsarm där Vakt kopplas upp mot bankerna, berättar Gunvor Groups IT-chef Eren Zekioglu, för Reuters.

Komgo, som inte bara omfattar olja utan hela spektrat av handelsbara råvaror, ägs delvis av ett tiotal internationella banker tillsammans med konsortiet av ovannämnda oljebolag.

”Spännande tider”

”Det är spännande tider. Att samarbeta med kollegor och industrins nyckelspelare är det bästa sättet för att kombinera marknadsexpertis och för att uppnå den skalbarhet som krävs för att lansera en digital transaktionsplattform som skulle kunna förändra hur vi alla gör affärer”, säger Andrew Smith, head of trading, på Shell.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS