ANNONS
ANNONS
tom-van-dijk-cgi-blockchain-360-stockholm-event-konferens

”Helt ärligt visste inte jag heller vad det var”

Blockkedjan ska "förändra allt". Men vad är egentligen blockchain? Svaret beror på hur man ställer frågan menar Tom van Dijk, expert på IT-företaget CGI.

Om man lyssnar på allt som sägs om det som kallas blockchain – blockkedjan på svenska – kan man lätt få intrycket av att det är svaret på livet, universum och allting. Om man varit igenom många teknikskiften som skulle ”förändra allt” – men sedan snabbt tystnade – är det lätt att känna en viss skepsis när man hör om vad blockkedjan kommer att revolutionera.

Utmaningen: var ska man börja?

En av utmaningarna när man ska förklara blockkedjan är att svaret beror på hur man ställer frågan. Om någon frågar vad internet är, skulle man då börja prata om TCP/IP-protokollet, HTTPS, HTML-koden, webbarna, chattarna eller strömmad video?

Vi fick en pratstund med Tom van Dijk på företaget CGI. CGI:s expert är en av talarna på årets stora konferens Blockchain 360° Stockholm den 12 och 13  november och en veteran i denna alldeles nya teknik.

ANNONS
ANNONS

Vad är blockchain?

”Frågan om vad det är kommer ofta, och ska jag vara helt ärlig visste inte jag heller vad det var under i början. För många fungerar det bättre att prata om ett annat begrepp som används i sammanhanget; distributed ledger”, säger han.

Blockchain är en typ av ”distribuerad liggare” – om man ska försöka sig på ett svenskt uttryck – vilket det innebär att dokumentationen om var information finns, skrivs in i liggaren på ett sätt så att informationen finns där i kronologisk ordning när man frågar efter den. Med en distribuerad liggare registreras och upprätthålls denna förteckning utspritt över ett antal noder, datorer och servrar som är sammanlänkade.

Enkel men komplex

”Man kan säga att tekniken både är oerhört enkel och robust, men samtidigt komplex och utmanande att arbeta med. För oss som använder blockkedjan i konkreta kundapplikationer ser det inte ut som en spektakulär universallösning på allt. Men det är en oerhört smidig metod att skapa applikationer med som hade varit mycket svåra, eller omöjliga, med annan teknik”, påpekar van Dijk.

Påverkar allt – i tysthet

Enligt Tom van Dijk, som framför allt arbetar med blockkedjan i lösningar för logistik och transport behöver vi skala av ”hajpen” och alla stora ord och i stället se tekniken för vad den är: något som med små medel och i tysthet kommer att påverka praktiskt taget allt vi gör i dag.

Om detta kommer Tom van Dijk att berätta mer om på Blockchain 360 Stockholm. Har du inte redan säkrat din plats är det dags att göra det nu – det är bara några få dagar kvar innan anmälan stänger.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS