ANNONS
ANNONS
Aggklocka som i nedrakning for Constantinople

Allt du behöver veta om Ethereums ”hard fork”

Lappat säkerhetshål, sänkt ersättning för blockinitiering – och kanske lite lägre kostnad för utveckling av decentraliserade tillämpningar. Nyligen uppdaterades en av industrins favoritblockkedjor.

I förra veckan skedde två kompletteringar av koden som styr blockkedjan Ethereum, en av de vanligaste för tillämpningar av DLT i olika branscher. Experter tonar ner betydelsen, men visst hopp finns om att utvecklingen av tillämpningar ska bli billigare.

Samlad bild

Constantinople och St. Petersburg kallas de två tvingande uppgraderingarna som sker när Ethereumkedjan i torsdags nådde längden 7,28 miljoner block. Nyhetssajten Coindesk har löpande skrivit en hel del om de planerade förändringarna, och passar nu på att sammanställa sina insikter i en översiktsartikel. Ändringen ska bland annat åtgärda en upptäckt säkerhetslucka.

Formen av uppdatering kallas på engelska för hard forks, och innebär att programvaran i Ethereum framöver inte längre kommer att vara kompatibel med tidigare versioner.

ANNONS
ANNONS

Inte omvälvande

Flera intervjupersoner tonar ner effekterna för användare. Främst är det så kallade miners som berörs negativt, men då främst genom att det samtidigt görs en sänkning av ersättningen för deras datorkraftdrivna kryptotjänster, vilka säkrar informationen i kedjan. Den ersättningen sänks med en tredjedel, från 3 till 2 enheter av kedjans valuta ethereum för varje genererat informationsblock. Ersättningen per block sänks vartefter datorkraft blir billigare, och kopplas till hur snabbt mängden av utställd valuta växer.

En intervjuad person i artikeln lyfter dock fram en tänkbar fördel för utvecklare, i att det kan bli något billigare att utveckla så kallade decentraliserade tillämpningar.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS