ANNONS
ANNONS
volvo-batterier-blockkedja

Volvo kopplar kobolt på blockkedjan

Volvos elbilssatsning har precis börjat, men bolaget ligger redan i framkant för ny teknik och etisk tillverkning.

Det skriver Ny Teknik. Volvo Cars förlägger utvinnings- och spårningsinformation för metallen kobolt på blockkedjan – ett initiativ som man hittills är ensamt om.

Kobolt är en viktig ingrediens i elbilsbatterier. Enligt artikeln förläggs omkring två tredjedelar av världens koboltproduktion till Kongo-Kinshasa – en region som dragits med stora människorätts- och arbetsmiljöproblem.

Satsningen på blockkedjeteknik blev aktuell just för att avhjälpa problemet med orättvis produktion.

ANNONS
ANNONS

”Vi har alltid varit engagerade i att upprätthålla en etisk leveranskedja för våra råvaror. Med blockchain-tekniken kan vi ta nästa steg mot att i nära samarbeta med våra leverantörer säkerställa fullständig spårbarhet för vår leveranskedja och minimera eventuella relaterade risker”, säger Martina Buchhauser, inköpschef Volvo Cars, i ett uttalande.

Volvo Cars har två batterileverantörer, och de i sin tur samarbetar med tre olika it-bolag, Circulor, Oracle och RSBN, för att få tekniken att fungera.

Genom att Volvo tecknat avtal med de båda batteritillverkarna införs spårbarheten redan i år.

Initiativet har fått beröm från människorättsorganisationen Amnesty, även om de påtalar att spårbarhet inte innebär några garantier för en etisk utvinning och produktion.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS