ANNONS
ANNONS
blockchain-rapport-2018

Tung blockchain-rapport: ”Ingen vill hamna efter”

Alla talar om blockchain, men få är "live" med fungerande lösningar. Revisionsjätten PwC har granskat storföretagens satsningar på blockkedjan. Så här ser det ut just nu.

I en färsk prognos från analysföretaget Gartner spår företaget att blockchain kommer att generera värden på 3 biljoner dollar (3.000.000.000.000 dollar) år 2030. Samtidigt visar en färsk rapport från Wintergreen Research att marknaden är värd motsvarande 539 miljarder redan år 2024, som Blockchain360° skrev om förra veckan.

Att det händer mycket i blockchainvärlden råder det inget tvivel om. Men exakt hur långt har industrin kommit? Revisionsjätten Pricewaterhousecoopers, PwC, har tagit tempen på över 600 chefer i 15 olika branscher och kan konstatera att nära samtliga, 84 procent, arbetar aktivt med den nya tekniken – men i olika stadier.

”Alla pratar om blockchain och ingen vill hamna på efterkälken”, skriver PwC i en kommentar.

ANNONS
ANNONS

De flesta, 32 procent, befinner sig i utvecklingsstadiet medan 20 procent fortfarande arbetar med research, visar undersökning. Tio procent av de tillfrågade har pilottester igång medan så många som 15 procent har en färdig produkt ”live” på blockkedjan. Samtidigt uppger 14 procent att man ännu inte doppat tårna i tekniken medan 7 procent tvingats pausa sina projekt.

Samtidigt visar studien att det fortfarande finns många hinder på vägen, i industrins ögon. Som största barriärer kring blockchain listar de svarande regulatoriska osäkerheter (48%), svagt förtroende bland användare (45%) samt förmågan att förena ett nätverk av olika parter att arbeta tillsammans (44%).

Och just det sistnämnda är viktigt, skriver rapportförfattarna. För även om blockkedjan som teknik kan underlätta stort i respektive verksamhet är det inte förrän flera bolag samarbetar, via en gemensam blockchain, som de verkliga värdet skapas, skriver man.

”Generellt får man inte störst avkastning om man bygger en blockkedja åt sig själv. Blockchains fördelar skapas bäst när flera industriaktörer kommer samman och skapar en gemensam plattform. Självklart kan man dock inte bestämma alla regler (i blockkedjan, reds.anm) själv om man bjuder in en tredjepart”, skriver PwC.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

1 comment

  1. Ulf Josefsson Svara

    Kommunikationsbiten arbetas på i projekt som bland annat ”Interledger” som W3C Community Group är delaktig i.
    W3C (World Wide Web Consortium) som lägger fram ”internets standard” använder Ripple Labs Interledger lösning för att eliminera alla ”silos” så det går att skapa en generell kommunikationsplatform.
    Man kan hoppas det hjälper att lösa problematiken.

ANNONS