ANNONS
ANNONS
magnus-kempe-kairos-future-lantmateriet-blockchain-blockkedja

Svensk idé kan vara värd ”hundratusentals miljarder”

"Sveriges mest omtalade projekt" på blockkedjan visade nyligen upp tekniken inför pressens kameror. Nu berättar projektets ansvarige, Magnus Kempe, om hur det hela gick till, varför initiativet kan spara astronomiska summor och vad vi har att se fram emot i framtiden.

”Det stora värdet finns om detta implementeras internationellt, det handlar sannolikt om hundratusentals miljarder.”

När en hel fastighetsvärld går från manuell hantering av transaktioner och överlåtelser till smidigare, snabbare, mer säkra och automatiserade affärer finns astronomiska värden att spara. I två år har Lantmäteriet drivit ett projekt för att utröna hur blockkedjan skulle kunna digitalisera hela processen. Och i somras nådde man en milstolpe.

Ett enormt projekt

Elddopet var att genomföra en första bostadsaffär där en köpare förvärvade en gotländsk fastighet av en granne, med hjälp av blockchain-tekniken. Magnus Kempe som är chef för Retail & Finance på företaget Kairos Future, och ansvarig för Lantmäteriets projekt som genomförs tillsammans med stora aktörer som SBAB, Telia, Landshypotek bank, Chromaway, Svensk Fastighetsförmedling, Skatteverket och Evry, berättar hur allt började.

ANNONS
ANNONS

”Jag träffade Lantmäteriets ansvariga för digital utveckling på en utbildning jag höll i. När jag talade om blockkedjan visade det sig att de trodde mycket på tekniken och tänkte göra något.”

Det första fröet var sått och snart skulle alltså en rad bjässar ansluta sig till initiativet, berättar han. Magnus Kempe – som är en av nyckeltalarna på årets stora blockchain-konferens Blockchain 360° Stockholm den 12-13 november – kom i kontakt med företaget Chromaway en vecka senare.

”Vid den tiden fanns inte den teknik vi använder i dag, men vi trodde att det fanns möjligheter som inte var kända sedan tidigare och att vi kunde göra något potentiellt mycket bra”, säger han och berättar att Chromaway, vars IT-arkitektchef Jörgen Modin också kommer att tala på Blockchain 360° Stockholm, redan då kunde visa upp en tjänst som överförde pengar via blockkedjan med så kallad colored coins.

Köpte fastighet via blockkedjan

Snabbspolat två år: Lantmäteriets digitaliseringschef Mats Snäll demonstrerar resultat av projektet inför pressens kameror i juni 2018.

Magnus Kempe förklarar hur det hela gick till.

”I vanliga fall väntar man mellan köpekontrakt och tillträde men nu kunde vi göra allt på en gång, samma dag. Allt går väldigt smidigt när alla kan validera allt som skrivs under i realtid i stället för den osäkerhet som uppstår när man måste skicka saker fram och tillbaka med posten.

Han fortsätter:

”Det blir ledtider och osäkerhet när det som i vårt fall är många inblandade: köpare, säljare, köparens bank, säljarens bank, mäklaren och Lantmäteriet. Banken vågar till exempel inte betala ut handpenning innan kontraktet kommit påskrivet till dem och då är kontraktet inte bindande under en vecka.”

”I vanliga fall väntar man mellan köpekontrakt och tillträde men nu kunde vi göra allt på en gång, samma dag”

”Hundratusentals miljarder” kan sparas

Som många andra tror Magnus Kempe på ett paradigmskifte när blockkedjan får stort genomslag.

Hur mycket pengar kan sparas tack vare tekniken?

”I Sverige talar vi om någonstans mellan 2 och 8 miljarder per år. Tekniken gör det snabbare, minskar risker och administration och kan dessutom vara lite av en förutsättning för digitala överlåtelser.

Precis som i exempelvis finansbranschen finns mycket effektivisering att hämta tack vare decentraliseringen och att behovet av en centralt kontrollerande punkt försvinner.

”Norge visar att det kan vara svårt att digitalisera fastighetsöverlåtelser utan en blockkedja. Utan blockkedjan behövs en mellanhand som håller kontrakt och signaturer i förvar under processen så att inte avtalet hamnar i ett oklart läge om processen exempelvis avbryts av något skäl. I Norge har man förstått att en sådan mellanhand får mycket makt och att det kan bli ett problem.”

”I Sverige talar vi om någonstans mellan 2 och 8 miljarder per år.”

Utmaningen: Juridiken – inte tekniken

Men även om sommarens demonstration visar att bostadsköp och fastighetsaffärer faktiskt går att genomföra via blockkedjan redan i dag, är det fortfarande oklart när vi kan se ett skifte, menar Magnus Kempe.

”Det beror inte så mycket på tekniken utan snarare juridiken. Vi var i somras tvungna att göra ett kontrakt på papper vid sidan om för att inte göra rättsläget oklart för köpare och säljare. Det beror inte på blockkedjan utan på att lagstiftaren hittills tolkat Jordabalken som att det krävs underskrift på papper.”

I ett nästa steg, berättar han, ska man nu i domstol pröva om det går att genomföra en överlåtelse utan signaturer på fysiskt papper. Det har man nämligen stöd för i den nya EU-lagstiftningen eIDAS som säger att en digital underskrift kan vara likvärdig en med papper och penna, menar han.

Många möjligheter står på tur

”Parallellt med att testa transaktionen i domstol arbetar vi med att få till stånd lagändringar om det är nödvändigt. Vi prövar också andra applikationer som inte har problem med juridiken. Detaljplaner, skuldebrev, bostadsrättsregister, panter – det finns en rad möjliga applikationer som står på tur.

”Lantmäteriet arbetar också med att sätta upp ett open data lab för att möjliggöra nya tjänster. Det finns en rad olika projekt, samarbeten, forum och inte minst internationellt med andra myndigheter som delvis har koppling till projektet.”

”Sveriges mest omtalade projekt internationellt.”

Den 13 november talar du inför stor publik på Blockchain 360° Stockholm – vad har vi att se fram emot?

”Dels är detta Sveriges mest omtalade projekt internationellt. Dels tror jag att jag kan förmedla vad vi gör på ett pedagogiskt sätt eftersom jag har arbetat som professionell föreläsare i över 15 år. Jag tänker dessutom ta med mig någon från projektet som kan ge kompletterande perspektiv. Governance-frågorna och deras koppling till tekniken är en nyckelfråga att prata om.”

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS