ANNONS
ANNONS
Transport containers Photo Unsplash

Standard för adresser ger transport-DLT skjuts

Det kan låta som en enkel grej. Men att logistikvärlden nu har kommit överens om hur den ska skriva adresser, kan innebära ett av blockkedjeutvecklingens största genombrott hittills.

Det är sammanslutningen Blockchain in Transport Alliance (Bita) som nu publicerar sin första färdiga standard för hur informationen kring transporter ska ordnas, skriver logistiknyhetssajten The Loadstar.

Vill bädda för publikt system

Den nya standarden tar sikte på hur platser anges, så att det blir entydigt exempelvis var gods ska hämtas eller levereras. Samtidigt publicerar Bita också en ram för hur utformningen av återstående datakomponenter ska gå till. Den kallas Tracking Data Framework Profile. Dokumenten finns att läsa på Bitas hemsida.

Enligt Bita har frånvaron av datastandarder gjort DLT-ekosystemet kring transporter kaotiskt, och det har lett till att det har vuxit fram enskilt ägda blockkedjenätverk som ”motsäger tillämpningens ursprungliga syfte”, återger The Loadstar.

ANNONS
ANNONS

”Mer likt lagstiftning”

En av branschexperterna i Bitas verkställande utskott är Scott Friesen, chef för strategisk analys på Echo Global Logistics. Han beskriver publiceringen som en stor bedrift.

”Ny teknik kan röra sig snabbt framåt, och de spända förväntningarna ännu snabbare. Men processen att bygga standarder, och de långsiktiga effektiviseringar som de ska ge, påminner mer om lagstiftning än om programmering”, säger han.

Att standardisera exempelvis hur man skriver adresser är inte så enkelt som det kanske kan låta. Exempelvis måste ett fält för postnummer vara tillräckligt flexibelt för olika länders postnummerformat, samtidigt som det ska minska risken att man råkar skriva någon annan uppgift där. Och vilket fält passar för att lägga till att leverans ska ske vid bakdörren istället för framdörren?

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS