ANNONS
ANNONS
bratsk-vattenkraftverk

Sovjetiska industrier pånyttfödda som kryptogruvor

I ruinerna av unionen blommar gruvverksamheten för Bitcoin.

Det skriver Coindesk. Vid ett vattenkraftverk i Bratsk som byggdes under Kalla kriget blommar en ny industri: utvinning av kryptovaluta.

Flera stora kryptogruvor har slagit upp sina portar i området kring vattenkraftverket. Tack vare en låg snittemperatur i regionen, samt ett överflöd av relativt billig el från kraftverket, är förhållandena i det närmaste perfekta för högoktanig krypto-utvinning.

Enligt statistik som Coindesk tagit del av använder världens bitcoin-gruvor omkring 7 gigawatt elektricitet, och de ryska gruvorna står för knappa 10 procent av den siffran – långt i från ”krypto-meckat” Kina, men inte en oansenlig del.

ANNONS
ANNONS

Det billiga elpriset, 0,04 dollar per kWh jämfört med snittet i resten av Ryssland på 0,08 dollar per kWh, har lockat fler än ryssar till Bratsk. Både amerikanska och japanska Bitcoin-gruvor har etablerat sig i regionen.

I maj i år skrevs ett avtal mellan Bitriver, ett av de största bolagen i regionen, och Bratsk stadsförvaltning om ett bidrag på motsvarande omkring 70 miljoner kronor för att bygga ytterligare datacenter, och därmed säkra tillväxten inom överskådlig framtid.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS