ANNONS
ANNONS
blockchain-yrke-jobb-topp-lista-linkedin-2018

Och snabbast växande yrket 2018 är…

Ni som läser Blockchain360.se flitigt kan nog gissa var det här är på väg. Eller?

Förra veckan skrev vi om att Facebook är den senaste i raden Silicon Valley-jättar (utöver bolag som Amazon, IBM och Microsoft) som nu söker med ljus och lykta efter världens främsta blockchain-experter. I artikeln framgick bland annat att antalet annonser ökat lavinartat de senaste åren och att lönerna skjutit i höjden med upp till 400 procent i snitt, bara de senaste tolv månaderna.

LÄS ÄVEN: Blockchain-talanger sökes: Lönerna rusar 400 procent [Blockchain360] >

Toppar Linkedins statistik

Och nu kommer nya siffror som befäster trenden ytterligare. Det professionella, sociala nätverket Linkedin har precis släppt sin årliga rapport. I den ser vi svart på vitt vad många i den nyfödda blockkedje-sektorn säkert redan vet: marknaden suktar efter blockchain-kompetens.

ANNONS
ANNONS

Specialister inom den nya tekniken är överlägset den snabbast växande yrkesgruppen i Linkedins årliga rapport ”Emerging Jobs 2018”.

”Blockchain-utvecklare toppar listan efter årets stora rusning i intresse för blockkedjan och kryptovalutor. Om blockchain kommer att bli en långlivad trend på arbetsmarknaden, det får tiden utvisa”, skriver Guy Berger, chefsekonom på Linkedin och ansvarig för den årliga rapporten.

På önskelistan över kompetenser för toppar Solidity, blockkedjan (allmänt), Ethereum, kryptovalutor samt Node.js. (Foto: Chris Ried / Unsplash)

Egenskaperna som efterfrågas mest

I årets topplista framgår det att efterfrågan på utvecklare och programmerare med blockkedje-kunskap i år är 33 gånger högre än ifjol. På önskelistan över kompetenser för dessa toppar Solidity, blockkedjan (allmänt), Ethereum, kryptovalutor samt Node.js.

Vidare visar statistiken att IBM, Consensys samt Chainyard är de tre arbetsgivare som lyckats värva flest blockchain-talanger medan dessa arbetar i framför allt IT-, mjukvaru- samt internetbranschen.

blockchain-ai-jobb-topp-lista-linkedin-2018
Yrkesgrupper inom AI, artificiell intelligens, intar två av positionerna på årets topp-fem-lista. (Foto: Franck V. / Unsplash)

AI ”här för att stanna”

Vidare visar Linkedins topplista – som enbart fokuserar på amerikansk statistik – att AI (artificiell intelligens) är ”här för att stanna”. Yrkesgruppen machine learning-ingenjör ökar 12 gånger jämfört med förra året samtidigt som machine learning-specialister ökar med hälften.

”Nej, det betyder inte att robotar kommer att ta ditt jobb, utan att vi sannolikt kommer att se en fortsatt tillväxt inom områden och funktioner relaterade till AI”, skriver man i rapporten.

blockchain-mjuka-varden-jobb-topp-lista-linkedin-2018
”Mjuka” egenskaper som muntlig kommunikation och ledarskapsförmåga är fortfarande högt efterfrågat. (Foto: Brooke Cagle / Unsplash)

”Mjuka värden” fortfarande hårdvaluta

Tittar man på topplistan över efterfrågade kompetenser är det – ovan nämnda yrkesgrupper till trots – ”mjuka värden” som dominerar, konstaterar Linkedin. Egenskaper som muntlig kommunikation, ledarskapsförmåga och tidsplanering är fortfarande hårdvaluta.

”Det är fortfarande viktigt för arbetstagare att upprätthålla sin arsenal av mjuka färdigheter i detta föränderliga jobblandskap – de som har dem har ett klart försprång.”

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS