ANNONS
ANNONS
seb-blockchain-remburs-letters-of-credit

SEB tar nytt storkliv i blockchain-satsningen

Använder blockkedje-protokollet för remburshantering, meddelar storbanken på tisdagen. "Det skapar enorma fördelar både för banker och för våra företagskunder", säger Paula da Silva, affärsansvarig för transaktionstjänster på SEB.

Som Blockchain360.se rapporterat tidigare har SEB kommit långt när det gäller nyttjandet av blockkedjan.

Som vi nämnde i måndags är den Wallenbergägda banken en initiativtagarna till det stora fondplattformsprojektet där blockchain används för att effektivisera systemet på banksidan.

LÄS ÄVEN: Fondhandel på blockkedjan – då släpps hyllad plattform [Blockchain360] >

ANNONS
ANNONS

SEB tar täten i utvecklingen

Ett annat exempel är SEB:s satsning på blockchain-företaget Ripples plattform där banken använder ett blockkedje-protokoll för att genomföra transaktioner mellan SEB-kontor i Stockholm och New York.

”Förut har det tagit mellan 1-2 arbetsdagar att göra en överföring mellan två länder, men det är inte acceptabelt i vår tid. Med blockchain kan en sådan överföring göras på två sekunder, sa Paula da Silva, affärsansvarig för transaktionstjänster på SEB, då.

LÄS ÄVEN: Hon ska sätta storbanken på blockkedjan [Blockchain360] >

Remburs på blockkedjan

Och nu tar man nästa steg i blockchain-satsningen. Enligt ett pressmeddelande som publicerades strax före lunchtid på tisdagen ska SEB nu ta blockkedjan i bruk för remburshantering (letter of credit, på engelska).

Remburs är enligt Wikipedia en betalningsform som anses som mest säker i internationell handel. Kortfattat går det ut på ett ovillkorligt åtagande från köparens bank att betala säljaren när säljaren visat upp motsvarande villkor som angivits i rembursen.

”Enorma fördelar” för banker och företag

SEB blir enda nordiska bank att delta i det nya projektet Voltron ”som ska utveckla en blockkedjebaserad plattform för dokumenthantering inom trade finance”, skriver banken.

”Det är ett naturligt steg i vår ambition att använda distributed ledger-tekniken för konkret affärsnytta”, säger Paula da Silva i en kommentar.

Syftet med projektet är att effektivisera den manuella hanteringen av skapande, utbyte, godkännande och utfärdande av remburser i dag.

”Genom att använda blockkedjetekniken kan vi utveckla affären, kapa handläggningstider och öka transparensen. Det skapar enorma fördelar både för banker och för våra företagskunder”, fortsätter Paula da Silva.

Voltron bygger på bankkonsortsiet R3:s infrastrukturplattform Corda i vilket Paula da Silva även sitter som styrelseledamot.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS