ANNONS
ANNONS
Photo BIS

Riksbankernas klubb avråder från e-valutor

Världens centralbanker borde inte ställa ut digitala upplagor av sina valutor. Det säger chefen för deras gemensamma samarbetsbank BIS. Han är sedan tidigare också uttalad bitcoinmotståndare.

Av en rapport i januari, från Bank for International Settlements (BIS), framgick att två tredjedelar av världens centralbanker tycktes umgås med planer på att ställa ut digitala utgåvor av sina valutor. I och för sig hade många kommit att se utmaningar och dragit ned tempot. I typfallet baseras sådana digitala valutor (vilka kallas CBDC, för central bank-issued digital currencies) på blockkedjeteknik.

Sverige i täten

Men i ett tal i Dublin i fredags uttalade sig BIS-chefen Agustin Carstens klart avrådande om fenomenet. Det fångades upp av Bloomberg, vilket exempelvis Cointelegraph har noterat.

Sveriges riksbank hör till de centralbanker som ligger relativt långt fram med tankar på en digital valuta, en ”e-krona”, motiverat av att Sverige hör till de länder där användningen av kontanter har minskat mest.

ANNONS
ANNONS

Risk för panik

En central punkt i Agustin Carstens kritik är att digitala valutor skulle kunna öka risken för så kallade bankrusningar – där befolkningen börjar misstro banker och försöker ta ut mer pengar än vad de håller i lättåtkomliga tillgångar. En centralbanksburen e-valuta skulle i kris kunna uppfattas som ett lättillgängligt säkrare sätt att förvara pengar, och därmed sänka tröskeln för att sparare skulle ta ut vanliga bankmedel och flytta in dem till centralbanken.

Agustin Carstens är sedan tidigare känd som kritiker av kryptovalutor. Den största, bitcoin, har han kallat för en kombination av ”en bubbla, ett pyramidspel och en miljökatastrof”.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS