ANNONS
ANNONS
Washing machines as in bitcoin money laundry

Penningtvätt sätter kryptokulturen på prov

Penningtvätten genom anonyma bitcointransaktioner exploderar. En säkerhetsexpert argumenterar för att kryptovärlden borde införa samma sorts identifieringskrav som den etablerade finansvärlden har.

Det är gästskribenten Michael Ou, vd för ett företag inom blockkedjesäkerhet, som utvecklar sina tankar i en krönika på nyhetssajten Bitcoin Magazine.

I kulturen där valutan bitcoin – den vägbanande tillämpningen för blockkedjetekniken – har vuxit fram, är det många som på principiella grunder värdesätter inte bara hur valutan är fri från behovet av en centralbank. Även möjligheten till anonymitet för valutaägarna har många sett som en grundsten. Men nu börjar verkligheten kräva avkall på rätten till anonymitet, vilken bidrar till den snabbt växande penningtvätten.

Japan ser 20 fall om dagen

Michael Ou refererar till den japanska polisen, som förra året noterade 7.000 fall av kryptobaserad penningtvätt – tio gånger fler än året innan.

ANNONS
ANNONS

Ett motmedel skulle kunna vara att börja tillämpa samma processer som traditionella finansinstitutioner måste ha. De två nära relaterade områdena benämns med förkortningarna KYC, för know-your-customer, respektive AML, för anti-money laundering.

”Kryptovalutorna kommer inte att bygga in KYC/AML imorgon eller nästa vecka, men om det är något vi har lärt oss av blockkedjeteknikens första årtionde så är det att tekniken rör sig framåt snabbare än vad som väntades eller förutsågs”, skriver Michael Ou.

Steg mot mer kontroll

Han noterar att det snabba mognandet för kryptovalutor, som på tio år har vuxit från en hypotes på en obskyr mailinglista till en mångmiljardbransch, nu drar till sig lagstiftares och regleringsmyndigheters blickar. Och det verkar han se positivt på.

”Med riktig KYC och AML finns alla möjligheter att kryptovalutorna skulle kunna användas för pengaöverföringar som är snabbare, säkrare och mer tillförlitliga än idag. De skulle kunna bli en stöttepelare för det globala finanssystemet”, skriver Michael Ou.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS