ANNONS
ANNONS
Noelle-Acheson-coindesk-blockchain-360-stockholm-4

Krypto-expert: ”Räkna inte med en e-krona inom kort”

Noelle Acheson, finansiell analytiker på kryptonyhetssajten Coindesk, om blockkedjans utveckling, kryptovalutornas rykte och om svenska Riksbankens e-krona.

Precis som Annie Lindmark, programme manager på Vinnova, är Noelle Acheson svår att få tag på i folkvimlet under årets Blockchain 360° Stockholm. 

Alla vill prata med Coindesks redaktionella producent tillika finansiella analytiker. Vid sidan om att vara en av tungviktarna på det världsledande mediehuset inom blockchain undervisar Noelle Acheson om kryptovalutor vid både affärsskolor och universitet. Det när hon inte reser världen runt för att föreläsa om tekniken, vill säga.

Det är också därför hon är här.

ANNONS
ANNONS
Noelle-Acheson-coindesk-blockchain-360-stockholm-4
(Foto: Rebecka Rynefelt)

Här för ”bygget” – inte för hajpen

”Jag får förfrågningar hela tiden men tackar oftast nej. Det är imponerande att se ett så högt deltagande på Blockchain 360 trots rådande björnmarknad. Det märks att människorna i det här rummet är här för ’bygget’ och utvecklingen, inte för hajpen.”

Noelle Acheson, som är uppvuxen i Zambia men bosatt i Madrid sedan många år, har ett förflutet inom finanssektorn och har även varit entreprenör. Men efter 13 år som ”egen” sålde hon bolaget och dök i stället rakt in i blockchain. 

”Jag älskar att läsa och har alltid varit intresserad av både finans och teknik. 2013 började jag göra research och efter att ha sett en video om blockchain på Khan’s Academy (ett nätbaserad utbildningcommunity, reds. anm.) fick jag mitt första ’oh my god-moment’. Ju mer jag lärde mig desto mer hungrig på kunskap blev jag. Det är som ett beroende”, säger hon till Blockchain360.se på plats under årets stora event.

”Det är som ett beroende”

2017 blev året då den stora massan för första gången fick upp ögonen för kryptovalutor, vilket kulminerade med en Bitcoin-kurs på omkring 20.000 dollar lagom till julledigheten (jämfört med dagens drygt 6.200 dollar). Men med det kom också negativa konnotationer. Kryptovalutasektorn har länge kritiserats för att vara allt för spekulativ och ovanpå detta skedde även explosion av bedrägerier kring så kallade ICO:s – kryptovärldens motsvarighet till börsintroduktioner, IPO:s.

Men Noelle Acheson är optimistisk.

Noelle-Acheson-coindesk-blockchain-360-stockholm-1
(Foto: Rebecka Rynefelt)

Kommer kryptovalutornas dåliga rykte försvinna?

”Ja, det kommer det och det gör det redan. Nyckeln är regleringar som lägger grunden för innovation men samtidigt skyddar investerarna. Myndigheter och regulatorer börjar förstå det här nu och så fort de ger sin välsignelse kommer allt att förändras.”

Blockchain skrämmer inte Wall Street

I blockkedje-sektorn går allt i rasande takt och saker som bara för några år sedan kändes främmande har i dag blivit gängse. Det gäller inte minst storföretagens intresse – och aktiva arbete – med blockkedjor, DLT (distributed ledger technology) och tokens. Och om centralbanker och finanssektorn någonsin känt sig hotade av kryptovalutor och blockkedjor är situationen en helt annan i dag, menar Noelle Acheson.

”Nej, det är de inte och har aldrig varit. Om det är något som skrämmer Wall Street och bankerna så är det regleringarna  – skadeståndsbeloppen kan ju bli enorma.” 

Inte heller centralbankerna räds utvecklingen, menar hon.

Noelle-Acheson-coindesk-blockchain-360-stockholm-2
(Foto: Rebecka Rynefelt)

”Räkna inte” med en e-krona inom kort

”De ser snarare kryptovalutorna som en möjlighet. Titta bara på er i Sverige där Riksbanken redan diskuterar en eventuell e-krona. Men man ska inte räkna med att detta kommer att komma inom en snar framtid.”

Noelle Acheson är en av ett drygt 30-tal experter som i dagarna talade inför stor publik på Blockchain 360° Stockholm i A House på Östermalm. Hon delade scen med tunga profiler på storföretag som CGI, Nordea, DNB, DNV GL och Stena Bulk (se hela listan här).

”Det här är en riktigt bra konferens. Framför allt är det kapitalmarknadssidan som intresserar mig mest och jag fascineras av att se kapitalismen reformeras. För mig är det det bästa systemet, men den behöver onekligen hjälp. Och om blockchain kan förbättra processerna kan det kanske också hjälpa kapitalismen.”

Noelle-Acheson-coindesk-blockchain-360-stockholm-6
(Foto: Rebecka Rynefelt)

Kan hjälpa kapitalismen

Första dagen lider mot sitt slut och nu måste Noelle snabbt tillbaka till hotellet för att skriva ett av Coindesks nyhetsbrev. Hon berättar att hon är extra nervös just i dag eftersom man vid midnatt kommer att lansera Crypto Economics Explorer – en helt ny tjänst som ger investerare möjligheten att på ett visuellt sätt följa de olika kryptovalutornas utveckling, storlek och kurs.

En produkt som hon och hennes team arbetet på i över ett år.

”Att stirra sig blind på marknadsvärde kan bli vilseledande och det är inte bra för investerare. Vi rankar i stället valutorna efter generellt intresse, storlek i sociala medier, antalet dedikerade utvecklare och en rad andra faktorer. Det här blir ett bättre sätt att skapa beslutsunderlag för nästa köp.”

Live på plats:
Vi rapporterar hela Blockchain 360° Stockholm, direkt från moderna A House i Stockholm. För att ta del av allt som skrivs, följ vår bevakning här!

Namn: Noelle Acheson
Yrke: Editorial producer, CFA, CoinDesk
Bor: Madrid, Spanien

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS