ANNONS
ANNONS
Bank as in threatening cryptocurrency decentralization

”Låt det inte bli vanlig bankverksamhet”

Rörelsen från säkring av blockkedjor med ”proof-of-work” över till ”proof-of-stake” kan lägga utvecklingen kring digitala valutor i händerna på bankaktörer av traditionellt snitt, varnar en MIT-expert.

Proof-of-work (POW) är den energikrävande datorberäkningsprocessen som behövs för att säkerställa att information i en blockkedja inte kan ändras i efterskott. I sökandet efter långsiktigt mer hållbara sätt att göra jobbet har många blickar riktats mot proof-of-stake (POS), där större ansvar läggs på den som har störst investerade värden i en kedja.

Hej då, decentralisering

Men i en artikel på Coindesk varnar branschexperten Michael Casey för att ”proof-of-stake” kan inkräkta på kryptovalutornas så viktiga decentraliserade karaktär.

”Genom den traditionella finansvärldens prisma skulle en konsensusmodell, där ägare av kryptovalutor får belöningar i form av block när de sätter in tillgångar för att kunna ’rösta’ om informationsvalideringen, börja påminna om ränta. Och när tredjepartsaktörer, såsom dem som börjar erbjuda ”staking-as-a-service”, börjar göra det åt valutainnehavare som anlitar dem för depå- och växlingstjänster – då börjar det likna bankverksamhet”, skriver Michael Casey.

ANNONS
ANNONS

Ringer varningsklockor

”Det här bör rimligen få varningsklockor att ringa hos kryptotraditionalisterna. Och det är bland annat därför vissa av dessa nu varnar för försöken att gå ifrån POW-modellen som legat till grund för Bitcoin och hävdar att POS kommer att minska säkerheten och ge incitament till centralisering.”

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS