ANNONS
ANNONS
nordkorea-kim-jong-un-blockchain-konferens-usa-donald-trump

Kim Jong-un bjuder in blockchain-eliten

Bowling, skjutbanor, ölbryggerier och en nota på över 30.000 kronor. Det står på agendan när Nordkoreas diktator Kim Jong-un bjuder in till stor, internationell blockchain-fest.

Blockchain 360° arrangerade nyligen en av årets största blockchain-konferenser i Sverige där experter från hela världen flögs in för att diskutera trender och konkreta affärscase i den snabbt växande sektorn.

En dryg vecka senare meddelar Nordkorea att man planerar en internationell blockkedje-konferens där man för första gången officiellt bjuder in utländska industriexperter till den ljusskygga staten, rapporterar brittiska The Independent på torsdagen.

Tillfällighet? Ja, förmodligen…

ANNONS
ANNONS

Shopping, bowling och öl

Skämt åsido så har en av planetens mest stängda diktaturer nu beslutat sig för att öppna dörrarna till omvärlden för att locka eliten inom den nya tekniken. The Pyongyang Blockchain and Cryptocurrency Conference, som den heter, kommer enligt artikeln att äga rum i Nordkoreas huvudstad i april 2019. Konferensen blir ett sju dagar långt möte där deltagarna utlovas både skridskoåkning, shopping, bowling, skjutbanor och ett avslutande besök på ett ölbryggeri.

Notan, då? 3.300 euro, motsvarande drygt 34.000 kronor, måste besökare hosta upp för att ta del av en konferens där ”internationella experter inom blockchain- och krypto-industrin träffas för att för första gången dela med sig av kunskaper, etablera kontakter och diskutera affärsmöjligheter”, står det skrivet på en officiell hemsida för evenemanget.

Alla är inte inbjudna

Men alla är inte inbjudna. Konferensen är inte öppen för personer från Israel, Japan eller Sydkorea. Och journalister portas helt.

På hemsidan försäkrar man deltagarna om säkerheten och understryker att Nordkorea är ”världens säkraste land”. Det så länge man inte sysslar med ”masspropagande mot republikens värdighet”, förstås.

Därför lockar blockkedjan

Nordkoreas intresse för blockkedje-tekniken är enligt flera medier väldokumenterat. Sajten Crypto Coin News, som citerar The Independent, skriver bland annat om att cybersäkerhetsbolaget Alienvault nyligen uppdagade att en mjukvara som utvann kryptovalutan Monero skickade tillgångarna direkt till Kim Il Sung University i Pyongyang. Ett annat exempel rapporterades tidigare i år av Bloomberg News där en nordkoreansk hackergrupp misstänktes ligga bakom en så kallad ”cryptojacking-attack” mot ett sydkoreanskt företag.

Diktaturens intåg i blockchain tros även vara ett svar på motstånd i världspolitiken. Det spekuleras bland annat om att det decentraliserade systemet lockar för att kunna runda sanktioner utförda av exempelvis USA.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS