ANNONS
ANNONS
jacob-de-geer-izettle-betalning-blockchain-slush

Izettle och Paypal avslöjar: ‘Experimenterar med tekniken’

Svenska miljard-startupen Izettle, och "mamma" PayPal som köpte bolaget för 19 miljarder i våras, diskuterar var man står i utvecklingen inom blockkedje-tekniken.

På Blockchain 360 Stockholm – en av årets största och mest namnkunniga konferenser i ämnet – ägde nyligen rum på A House i centrala Stockholm. Här samlades storbolag som CGI, Nordea, DNV-GL och Superblocks tillsammans med några av Sveriges och världens främsta blockchain-specialister för att diskutera framstegen inom tekniken (läs mer från vår bevakning här).

Blockkedjan hett samtalsämne

Och när norra Europas största konferens för teknik och startups, Slush, nu går av stapeln i Helsingfors är blockchain och de möjligheter det medför ett hett samtalsämne även där. För även om evenemanget – som i år lockat 20.000 deltagare i form av investerare, entreprenörer och bolagsjättar – har fokus på just startups tycks det vara svårt att ignorera tekniken.

Under ett av nyckelsamtalen under årets Slush-event tog svensken Jacob de Geer, vd och grundare av betaltjänstutmanaren Izettle, plats på sen för en paneldiskussion tillsammans med jätten PayPals operative chef Bill Ready. Som de flesta säkert vet köpte PayPal den svenska ”enhörningen” (en startup som passerat 1 miljard dollar i omsättning) för motsvarande 19 miljarder kronor i maj i år.

ANNONS
ANNONS
izettle-betalning-blockchain-slush
Svenska betalsuccén köptes i våras för motsvarande 19 miljarder kronor av PayPal. (Foto: Izettle)

Köptes för 19 miljarder

Bill Ready berättar för nyhetssajten Techcrunch redaktör Ingrid Lunden, som citeras av Nyteknik, att man haft ögonen på den svenska succén under flera år föra köpet.

”Vi har velat att Izettle ska bli en del av Paypal-familjen sedan länge. De har lyckats bygga upp sin affär i flera länder samtidigt, vilket många andra på betalmarknaden har haft svårt med”, säger han enligt Nyteknik.

Blockchain, PSD2 och fintech

Diskussionen handlade av förklarliga skäl om betallösningar, hur långt fintech-sektorn kommit sedan Izettles start 2010 och vad EU:s nya betaltjänstdirektiv PSD2 kan innebära för branschen. Men Ingrid Lunden kunde inte låta bli att fråga de två betalkungarna hur långt man har kommit när det gäller blockchain.

Som Blockchain 360 skrivit om flertalet gånger tidigare tros tekniken av många kunna revolutionera finansvärlden och grunden förändra sättet man genomför transaktioner och betalningar.

”Experimenterar med tekniken”

”Vi följer utvecklingen och har experimenterat med tekniken. Som ingenjör kan jag verkligen uppskatta möjligheten med en decentraliserad och distribuerad liggare (distributed ledger) som blockkedjan för med sig”, säger Bill Ready men påpekar att man fortfarande väntar på det stora genombrottet där blockkedjan är den enda lösningen på ett problem.

Svenske Jacob de Geer, som har desto större tilltro till tekniken i sig än exempelvis olika kryptovalutor, avslutar:

”Jag tror snarare att blockkedje-tekniken kanske kan bli intressant för oss backend – som en ersättare till någon av våra nuvarande tekniska lösningar.”

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS