ANNONS
ANNONS
annie-lindmark-vinnova-blockchain-360-5

Intervju: ”Det finns inga tydliga rätt och fel”

Under Blockchain 360 Stockholm i moderna A House pratar Annie Lindmark om blockchains disruptiva potential, om utmaningar och möjligheter med tekniken och om Vinnovas syn på det hela från ett innovationsperspektiv.

”Det finns inga tydliga rätt och fel när vi är såhär i början på en ny teknik och innovationsområde”

Alla drar och sliter i Annie Lindmark. Och kanske är det inte så konstigt. Varje år satsar hennes arbetsgivare över tre miljarder kronor i företag och initiativ som främjar innovation och forskning. Det är många som vill ha del av den kakan.

Tre miljarder kronor – varje år

Till slut får jag kontakt, mitt i folkvimlet under årets stora blockkedje-konferens Blockchain 360 i moderna A House i Stockholm. Hon är glad, energifylld men uppe i varv. Hon måste snart ”springa vidare för att moderera en panel om AI” berättar hon artigt.

ANNONS
ANNONS
annie-lindmark-vinnova-blockchain-360-1
(Foto: John Uggla)

”Det här är otroligt kul”

”Det här är otroligt kul; att få se hands-on-exempel, att se projekt ’in action’ och ta del av kunskaper, lärdomar, utmaningar och framför allt att kunna skapa dialogen med olika aktörer inom området. Det är mycket frågor, för det finns inga tydliga rätt och fel när vi är såhär i början på et nytt teknik- och innovationsområde. Vi är i en experimentsfas” säger hon till Blockchain360.se.

annie-lindmark-vinnova-blockchain-360-3
(Foto: John Uggla)

Sveriges och världens ledande experter

Annie Lindmark har precis levererat ett av de öppnande talen under årets Blockchain 360 Stockholm. Ett event som samlar några av Sveriges och världens ledande experter och företag inom den snabbväxande sektorn. Inför hundratals åskådare talar hon om blockchains disruptiva potential, om utmaningar och möjligheter med tekniken och om Vinnovas syn på det hela från ett innovationssperspetiv.

Själv har hon ett förflutet inom finansvärlden men är även medgrundare av det kvinnliga nätverket W.Empowerment, sitter med i styrelsen för Svenska Uppfinnareföreningen Ung, samt är mentor i det så kallade Changemakers Camp.

”Ny teknik är svaret på mycket”


Hur föddes ditt intresse för blockchain?

”Jag har alltid varit väldigt intresserad av ny teknik. I mitt yrke ingår det också att hålla koll på trender och vad som händer på marknaden och där har självklart blockchain kommit upp. Vi letar ständigt efter innovationer som kan tackla några av världens stora utmaningar. Jag är helt övertygad om att innovation och ny teknik är svaret på mycket”

annie-lindmark-vinnova-blockchain-360-5
(Foto: John Uggla)

Inom vilka områden ser du störst potential för blockkedjan?

”Jag tror dels ’for a better good’”, säger Annie Lindmark och syftar på en del ur hennes presentation där hon talar om hur innovation kan bana väg för världsförbättrande teknik.

De tre största områdena

”Vi kommer se den här tekniken ha stor påverkan på många industrier om vi lyckas bana väg för det. De tre största områdena jag tror vi kommer se påverkas inom en relativt snar framtid – förutom bank & finans – är hälsa, fastigheter och det legala området. Jag tror även branscher där det finns ett tydligt eget värdeskapande som exempelvis musik, film och publishing kommer påverkas en hel del. Med blockchain kan man ta bort onödiga mellanhänder och möjliggöra att man får ta del av värdet av det man skapar.”

Hur har Vinnova arbetat för att främja blockkedje-utvecklingen i Sverige?

”Hittills har vi varit på en inlyssnande part. Vi tittar nyfiket, försöker följa området så nära vi kan, lära oss och att ha en dialog med nätverk och aktörer på området. Vi kommer eventuellt göra något eget framöver”, säger hon och fortsätter:

annie-lindmark-vinnova-blockchain-360-6
(Foto: John Uggla)

Blockchain 360 Stockholms första dag

”Vi vill gärna få utvecklare och andra på marknaden att öppna en dialog och en diskussion med oss om vad som behövs för att stimulera området på bästa sätt. Sedan vill vi att communtiyn vet om att vi finns och att det finns möjlighet att söka finansiering i många av de erbjudanden vi har öppet. Den här teknologin passar in på många områden”

Intervjun lider mot sitt slut och vi ber henne sammanfatta hennes upplevelser av Blockchain 360 Stockholms första dag.

”Det här är ett så otroligt spännande och roligt område. Jag vill själv lära mig mer och det här är en perfekt möjlighet.”

Annie Lindmark tackar för intervjun och packar snabbt ihop sina saker. I samma stund pockar ännu en deltagare på hennes uppmärksamhet, för att få en pratstund.

”Grejen är att jag måste verkligen springa”, säger hon till mannen och ursäktar sig lika artigt och trevligt som tidigare.

Hon stannar och pratar i tio minuter till.

Live på plats:
Vi rapporterar hela Blockchain 360 Stockholm mellan den 12 och 13 november, direkt från moderna A House i Stockholm. För att ta del av allt som skrivs, följ vår bevakning här!

Namn: Annie Lindmark
Ålder: 29 år
Yrke: Programme Manager, Vinnova
Bor: Stockholm
Det vet ingen om mig: ”Oj, det var svårt. Jag har sysslat med både improvisationsteater och thaiboxning, du får välja vad du tycker är mest intressant”, säger hon med ett skratt.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS