ANNONS
ANNONS
kryptovalutor-custody-esma-eu

EU-gnissel sinkar banktjänster

Vad innebär ”safekeeping”? Om EU:s länder och finansregelverk hade menat samma sak vore det lättare att utveckla bank- och börstjänster kring kryptovalutor, enligt EUs finansmyndighet.

Utveckling av blockkedjebaserade tjänster för finanssektorn förutspås kunna medföra många typer av förbättringar. Det kan exempelvis handla om snabbare och mer transparenta transaktioner för den som äger och vill handla med tillgångar.

Men en förutsättning för att visionerna ska förverkligas är att ägare är trygga med hur deras tillgångar hanteras av institutionerna som medverkar i de finansiella processerna. Inte minst handlar det om sådan verksamhet som kallas custody – tjänsten när ett finansföretag förvarar en tillgång i en kunds namn. Där är kunden givetvis tacksam för att verksamheten sköts med ett mått av ordning och reda, så att tillgången går att hitta och inte försvinner.

Myndighet suckar

Sådan custodyverksamhet behöver kunna övervakas av nationella finansinspektioner – och det är det som verkar vara lättare sagt än gjort. I ett nytt dokument skriver EUs övervakningsmyndighet för finanssektorn, Esma, att utvecklingen hämmas svårt av bristen på överensstämmelse mellan vad som menas med samma begrepp i olika länder och regelverk. Det återger finansnyhetssajten Global Custodian.

ANNONS
ANNONS

Till och med det centrala begreppet ”safekeeping”, som syftar just på att institutioner ska kunna förvara tillgångar tryggt för sina kunders räkning, betyder olika saker mellan exempelvis de viktiga EU-regelverken Mifid II, Ucits V och Aifmd, och har tolkats olika av myndigheter i olika länder.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS