ANNONS
ANNONS
Elanlaggning som skulle kunna blockkedjeskyddas

Blockkedjan ska försvara elverk mot hackare

Ett projekt hos USA:s energimyndighet ska ge tekniska lösningar som gör elnätet mer motståndskraftigt mot digitala attacker.

”Korrekt information om tillståndet i driften av kraftstationerna är avgörande för säkerheten i elnätet”, skriver den USA-myndighetens avdelning kallad National Energy Technology Laboratory, NETL. Nyheten har fångats upp av sajten Coindesk.

När avgörande information lagras spritt, vilket är ett av grundsyftena med blockkedjeteknik, kan attacker inte bli verksamma genom att de lyckas skada data i en enskild punkt, är tanken.

Loggar alla siffror

NETL går nu över från fas ett till två i ett samarbete med nystartade datasäkerhetsföretaget Taekion, tidigare kallat Grid 7. I den nya fasen ska företaget undersöka hur blockkedjeteknik kan användas för att säkra driften vid en kraftstation genom att data från alla sensorer och ställdon lagras i en distribuerad liggare.

ANNONS
ANNONS

Budgeten nämns inte i artikeln, men fas ett byggde på ett projektbidrag till Taekion på 1 miljon dollar.

Exempel från Ukraina

Ett hotscenario som målas upp är att ett kraftnät slås ut, men att siffrorna i övervakningen fortsätter att se ut som om allt funkar. Det ska ha skett i en attack mot en anläggning i Ukraina 2016, något som ska ha vållat svåra elavbrott under de kalla vintermånaderna.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS