ANNONS
ANNONS
bitcoin-facebook-libra-valuta

Bitcoin och Facebook: Slutet för traditionell valuta?

De sensationella milstolparna avlöser varandra, och blockkedjeinudstrins framfart tycks ostoppbar. Står den globala marknaden inför en massiv, bestående förändring – eller är det en bubbla på bristningsgränsen?

Coindesks styrelseordförande Michael J. Casey tycks säker på sin sak: uppfinnandet av blockkedjan har initierat en finansiell revolution som kommer att göra traditionell valuta överflödig.

Osäkerheten kring världsekonomin har växt sig stark under de senaste åren, menar Casey. Vid den senaste finanskrisen existerade knappt kryptovalutor, så ingen vet ännu vilken roll de kommer att spela när en global lågkonjunktur oundvikligen slår till – men att det kommer att vara annorlunda är helt säkert.

Handelskriget mellan USA och Kina har skakat storbolag och investerare världen över. Många vill gardera sig, efterfrågan på säkrare och mer stabila finansiella instrument växer; kanske kommer många att överge sin traditionella fond till fördel för en modern, decentraliserad dito, menar Casey.

ANNONS
ANNONS

Det är också många företag som diskuterar en flytt av tillgångar och produktion bort från Kina. Landets finansmarknad brottas med felmarginaler,  informella transaktioner och stora mörkertal, vilket renderar säkerheten något bristande – en situation som kan driva på efterfrågan på blockkedje-baserade Bitcoin och andra kryptovalutor, skriver Casey.

Michael J. Casey avslutar med att påpeka att han endast ser Facebooks nya krypo-initiativ Libra som något positivt. Att en av techvärldens giganter lanserar en egen kryptovaluta ser han som en fjäder i hatten för hela industrin – och ett hårt slag för de traditionella valutorna.

Det finansiella landskapet har helt förändrats sedan den senaste krisen – och när den nu stundande lågkonjunkturen väl slår till kan det vara helt andra faktorer som spelar roll än 2008.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS