ANNONS
ANNONS
Giants meet like Swift and R3

Betaljätten Swift nosar på DLT-utmanare

Gammalt och nytt knyts närmare varandra på ett avgörande område – när bankvärldens globala betalningssystem Swift, på prov, kopplas till tjänster hos branschens DLT-initiativ R3.

Det var vid en finansteknikkonferens i Paris som Swifts chef Gottfried Leibbrandt på onsdagen avslöjade planer på försök att koppla ihop sitt nätverk med R3:s DLT-baserade plattform Corda. Det fångades upp bland annat av sajten Coindesk.

Mot bakgrund av tungviktarna Swifts och R3:s roller, som representanter för gammalt respektive nytt inom finansvärldens tunga infrastruktur för internationella betalningar, är det en stor nyhet både för finansbranschen och för DLT-utvecklingen.

Miljontals betalningar per dag

Bankvärldens etablerade betalningsnätverk Swift, med rötter i 1970-talet, är den ledande plattformen för globala betalningar banker emellan. Varje dag skickas närmare 30 miljoner betalningsmeddelanden.

ANNONS
ANNONS

Men för tjänsteutveckling baserad på så kallad DLT formade en lång rad av världens stora banker en egen organisation hösten 2015, kallad R3. DLT står för distributed ledger technology, varav blockkedjeteknik är vanligaste typen.

Ska knytas närmare med tiden

Kopplingarna ska göras från Swifts relativt nya plattformsgeneration GPI, via en gränssnittsportal kallad GPI Link. Det hela ska göra det möjligt för användare att följa spåren av betalningarna genom systemen, och möjliggöra programmerade lösningar där information anropas via så kallade API:er.

Till en början ska försöket fokusera på kopplingar till R3’s DLT-baserade handelsmiljö, men är senare tänkt att kunna vidgas både till andra DLT-stödda delar och till delar av R3:s system som inte bygger på DLT.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS