ANNONS
ANNONS
Blockkedjan ska revolutionera allt. Men hur? Här är några konkreta exempel som branschexperter spår ska förändra hela industrier. (Foto: Unsplash)

3 sätt blockchain kan förändra världen

Blockkedjan ska revolutionera allt. Men hur? Här är några konkreta exempel som branschexperter spår ska förändra hela industrier.

Som Blockchain 360° skrivit om tidigare ser experter och förståsigpåare enorm potential i blockkedjan. På tisdagen hölls exempelvis ett blockchain-event på Berns salonger i Stockholm där riksdagsledamoten och blockchain-aktivisten Mathias Sundin (L) gav flera exempel på hur noder och ledgers kan revolutionera samhällen och marknader.

Ett var Wikipedia och Microsofts Encartas kamp om uppslagsverksmarknaden.

”Trots att it-jätten spenderade enorma belopp på Encarta så var tjänsten chanslös mot ett decentraliserat system som Wikipedia”, sa han.

ANNONS
ANNONS

Hur ska blockkedjan frälsa oss?

Och med så många nya företag som ständigt dyker dyker upp – både internationellt, men också i Sverige – är det svårt att argumentera mot hajpen. Men hur ska blockkedjan frälsa oss? I en artikel på sajten Bitcoinist får vi i alla fall tre konkreta exempel.

Skribenten Emilio Janus börjar med att konstatera att finansbranschen är långt ifrån den enda som kommer vändas upp och ner inom några år.

”Allt från sociala medier, till transportindustrin, till amerikansk fotboll /…/ alla industrier som för register på något sätt kan dra nytta av en permanent och oföränderlig ledger”, skriver han.

Vad som helst – till vem som helst

För det första har delningsekonomin mycket att vinna på den nya tekniken som i dag är grunden till nära samtliga kryptovalutor, som bitcoin och ethereum. Paradigmskiftet som startades av framför allt bolag som Uber och AirBnB ska nu tas till nästa steg av startupen ShareRing.

Företagets ambition är att låta vem som helst – företag eller privatperson – hyra ut vad som helst. Idéen är att inte fokusera på en särskilt nisch utan bryta ny mark på den breda hyresmarknaden med hjälp av blockchain som grundteknik.

Blixtsnabba överföringar

Ett andra exempel på hur blockkedjan kan förändra vår vardag är det stora bankinitiativet som Blockchain 360° skrev om häromdagen. Stora aktörer som UBS, Barclays, Deutsche Bank, Credit Suisse, HSBC, Santander och svenska SEB jobbar nu på en gemensam blockchain för att göra globala transaktioner mellan företag och privatpersoner båda blixtsnabba och billiga – utan att behöva blanda in banken som mellanhand.

”Förut har det tagit mellan 1-2 arbetsdagar att göra en överföring mellan två länder, men det är inte acceptabelt i vår tid. Med blockchain kan en sådan överföring göras på två sekunder”, sa Paula da Silva, affärsansvarig för transaktionstjänster på SEB, i en intervju med finanssajten Realtid.

Coca-Colas krig mot orättvisor

Till sist uppger Bitcoinist att läskjätten Coca-Cola, tillsammans med USA:s utrikesdepartement, har ett enormt projekt på gång. Ambitionen är att samla hela den globala sockerindustrins arbetare under en och samma blockchain. På så sätt kan branschen hålla registrera arbetarnas anställningsavtal och i förlängningen kartlägga och bekämpa både tvångsarbete och dåliga arbetsförhållanden.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS