ANNONS
ANNONS
Spansk dans som vid utstallande av obligationer

Villkor för spansk obligation blev mer flexibla

Genom en ”strukturerad obligation” har det spanska försäkringsbolaget Mapfre satt 35 miljoner euro i händerna på banken BBVA, att lånas ut till gröna verksamheter. Villkoren förhandlades fram mer flexibelt tack vare en debut med blockkedjeteknik.

”Med den här obligationsutgåvan visar BBVA att banken har verktygen, kunnandet och engagemanget som behövs för att ge kunderna framkantsprodukter baserade på den senaste tekniken och på innovativa hållbara lösningar”, skriver BBVA – som är Spaniens näst största bank – i ett pressmeddelande.

Nyheten plockades upp bland annat av blockkedjefokuserade Cointelegraph.

Första gången

För BBVA var detta första gången som ett lån ställdes ut med stöd av blockkedjeteknik för förhandlingen av avtalsvillkoren.

ANNONS
ANNONS

Banken beskriver strukturerade obligationer som förhandlingsbara tillgångar med fastställd löptid, och med avkastning som kan knytas till prisutvecklingen hos andra tillgångar såsom räntor, aktier, index eller valutor. I det här fallet investerar Mapfre 35 miljoner euro i ett sexårigt lån knutet till värdet av ett instrument kallat femårig euroswap. Pengarna går till finansieringen av bankkunders miljöhållbara projekt. Att dessa sammantaget är gröna nog har granskats av certifieringsföretaget DNV GL.

Bättre i fyra punkter

I en punktlista i pressmeddelandet listar BBVA fyra tilltänkta fördelar som uppnås genom att transaktionen genomförs med stöd av blockkedjeteknik, bland annat att det möjliggör för kunden att välja mellan en mängd tänkbara konfigurationer av produkten. Processen uppges kunna funka för allt från de enklaste till mest komplexa strukturerade låneprodukterna, i en helt digital process.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS