ANNONS
ANNONS
Continental issued commercial paper

Tyska industrijättar delade pengar lättare

Med hjälp av Commerzbank, och dess blockkedjeplattform, lånade däcktillverkaren Continental en miljon kronor av Siemens i tre dagar. Ingen stor transaktion i sig – men väntar en gigantisk finansiell marknad på att revolutioneras?

När stora företag behöver låna pengar en kortare tid kan de göra det genom att sälja så kallade företagscertifikat, en sorts kortfristig obligation, på engelska kallad commercial paper. På motsvarande sätt kan företag som råkar ha likvida medel över i några dagar köpa sådana papper för att i alla fall få någon ränta.

En process med många led

Med blockkedjeteknik är det tänkt att utbytet mellan en peng från ena parten, mot ett värdepapper från den andra, ska kunna genomföras hela vägen på ett sätt som för alla inblandade är snabbare, säkrare och effektivare. Att säkerställa alla led i utbytet ska gå på minuter, att jämföra med dagens normala process som tar flera dagar.

Commerzbank använde sig av blockkedjeplattformen Corda, från ett banksamarbete kallat R3, för att möjliggöra Continentals helt digitala värdepappersemission. Det skriver tidningen The Global Treasurer om i en artikel på sin sajt. Köpare av certifikatet – eller annorlunda uttryckt: kortfristig långivare till Continental – var teknikindustrikoncernen Siemens.

ANNONS
ANNONS

Många provlöser liknande problem

Nyheterna om banker som på prov har lyckats genomföra blockkedjestödda värdepappers- eller fondtransaktioner duggar just nu ganska tätt. Vi har tidigare skrivit om till exempel ett strukturerat obligationslån hos spanska BBVA, och om en fondtransaktion administrerad av banken Credit Suisse.

Hur utbytet av värdepapper administreras, efter att parterna har förbundit sig för affären, är frågan i fokus för en stor del av finansbranschen – den del som på engelska kallas post trade. Du som vill hålla dig orienterad om den rekommenderas att följa Blockchain 360:s engelskspråkiga systersajt PostTrade 360.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS