ANNONS
ANNONS
Omslag Computer Sweden blockchain kompendium

Tidning summerar blockkedjeläget på svenska

Bättre prestanda, klar juridik och gemensamma spelregler är vad som saknas för blockkedjeteknikens breda genombrott – ändå väntas snart många skarpa projekt. Computer Sweden sammanfattar läget på tolv svenskspråkiga sidor.

Den som söker mängder av nyheter om blockkedjor behöver inte googla länge. Och för den som önskar ett mer fokuserat svenskt nyhetsflöde, om verkliga tillämpningar i olika branscher, vill förstås vi på Blockchain 360 vara främsta källan.

Icke desto mindre kan nog ett nytt kompendium från tekniktidningen Computer Sweden hjälpa en och annan svensk läsare att snabbt få överblick över området, som ju dessutom fortfarande är helt nytt för många. Skriften är tillgänglig som pdf för den som är beredd att registrera sig som mottaglig för tidningens direktmarknadsföring.

IT-jättar med nya tjänster

Över de tolv sidorna beskriver Computer Sweden hur pilotprojekten hos många företag snart kan väntas övergå i skarpa projekt hos åtminstone en del av dem – trots att hajpen kring tekniken svalnat. Svenska projekt som lyfts fram är fondvärldens Nordic Fund Ledger och Lantmäteriets blockkedja för fastighetsköp. (Blockchain 360 har tidigare uppmärksammat båda dessa, här respektive här.) I Computer Swedens kompendium finns också en artikel om hur jättar som Microsoft, Amazon och Oracle håller på att bädda in blockkedjeteknik i gränssnitt som gör att tillämpningar kan byggas med arbetssätt som påminner om befintliga internettjänsters, och integreras i befintliga system.

ANNONS
ANNONS

Kan dröja några år

När det gäller förutsättningarna för blockkedjeteknikens fortsatta framväxt intervjuas Erik Bleckhorns, teknikchef för konsultföretaget Digitalent. Han framhåller prestandaproblem, oklar juridik och frånvaro av gemensamma spelregler som de största typerna av hinder.

”Jag tror att det dröjer tre till fem år innan tekniken och lösningarna har mognat”, säger han till Computer Sweden.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS