ANNONS
ANNONS
Nordic Fund Ledger team Foto AK

Svenska fondlösningen kör live nästa år

Konceptet funkar. Det konstaterar teamet bakom Nordic Fund Ledger, den svenska finansvärldens samarbete för fondandelshandel via en blockkedja. Nästa år ska lösningen rullas ut fullt.

”Vi tror att marknaden är redo för förändring och det här projektet kommer att möjliggöra det”, sa Peter Ekström från Nasdaq när han presenterade dagsläget i projektet på torsdagen.

Han framträdde på konferensen PostTrade 360 Stockholm (en systerverksamhet till Blockchain 360), tillsammans med teamkollegorna Fredrik Sundvall, från Nordea, och Johan Hörmark, från SEB.

I konsortiet ingår – utöver nämnda Nasdaq, Nordea och SEB – även Handelsbanken, Swedbank, MFEX, Avanza and Isec.

ANNONS
ANNONS

Skulle gå rasande fort

Målet är att de många leden av administration kring köp eller försäljning av fondandelar ska kunna genomföras på ett radikalt snabbare och effektivare sätt. För en privatperson kan det idag gå på en minut att beställa ett fondköp i en internetbank. Men bakom kulisserna tar det sedan flera dagar innan pengarna har bytt plats, fondens ägarregister har uppdaterats och allting har stämts av.

Med tillgångarna representerade på en blockkedja skulle det kunna ske automatiserat, innan den som lagt ordern ens hunnit lämna sin dator, är tanken.

Tekniken inte det svåraste

Projektet Nordic Fund Ledger har hittills pågått i två och ett halvt år. Ett ”proof-of-concept” har lyckats, och teamet beskriver den tekniska utmaningen som en av de lättare i sammanhanget, trots utmaningar även där. Att få med branschens aktörer på de nya användningsmönstren blir den svårare biten bedömer de, men räknar ändå med att kunna starta sin tjänst skarpt 2020.

Blockchain 360 har tidigare skrivit om projektet här.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS