ANNONS
ANNONS
sydney-hem-for-asx

Storbörsen blir DLT-baserad och hjälper banker i gång

Den australiska aktiemarknaden, ASX, är i farten att införa en DLT-baserad plattform för transaktionshanteringen. Nu erbjuder sig utvecklingsteamet att även stödja kunderna, de handlande bankerna, i deras utveckling av egna DLT-stödda värdepappersprocesser.

Inte bara börshandeln, och avslutandet av alla led i transaktionerna, ska drivas med DLT. Australiens nationella börs ASX vill nu även ställa sin kompetens till kundernas förfogande så att banker ska kunna stöpa om hela sin värdepappershantering. Det skriver nyhetssajten The Trade.

Från dagar till minuter – eller sekunder

Varje gång en investerare köper exempelvis en aktie eller en fondandel av en annan investerare, är det många system som sätts i spel. För själva handeln behövs snabb marknadsinformation och en handelsplattform där man kan boka sitt köp. Efter affären vidtar en flera dagar lång process, som är mindre synlig, där en rad aktörer medverkar till att värdepapperet och pengen byter plats med varandra hela vägen på ett tryggt sätt. Och det är inte minst den sistnämnda halvan, ofta kallad back-office eller post trade, som förutspås revolutioneras mest av blockkedjeteknik och andra former av DLT.

I post trade-världen riktas just nu mångas blickar mot Australien. Börsen där, ASX, hör nämligen till de etablerade finansmarknadsplatser som ligger främst i världen när det gäller att satsa på införanden av DLT. De hörnstenar i post trade-processen som benämns clearing respektive settlement (på svenska avveckling) flyttas till en ny DLT-baserad plattform från systemleverantören Digital Asset. Vartefter handlarna blir redo att hantera ökade hastigheter i post trade-processen skulle ledtiden där, med DLT, kunna minskas från flera dagar till i princip kanske bara minuter eller rentav sekunder.

ANNONS
ANNONS

Möjligheterna sträcker sig långt

”Vi ser med spänning på möjligheterna att öppna DLT-registret för dem som är betrodda att se det. Genom att vi gör det kommer branschen kring oss att kunna utveckla sina verksamheter långt utanför clearing och settlement i aktier”, säger ASX vd Dominic Stevens enligt The Trades artikel.

Till bilden hör att det programmeringsspråk som används för de smarta kontrakten på plattformen är open source-baserat, vilket sänker kostnadströskeln för den som vill utveckla egna lösningar. ASX erbjuder sina kunder en testmiljö.

Blockchain 360 har en engelskspråkig systerpublikation, PostTrade 360, som är helt fokuserad på just post trade-segmentet av värdepappershandeln.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS