ANNONS
ANNONS
persikor-mogna-som-blockkedjelosningar

Så mognade blockkedjan under 2019

Många av de företag som ligger längst fram med DLT-införanden har rört sig snabbt från pilotprojekt mot skarpa drifttaganden under året som gått. Det står klart när man dyker under det ofta röriga blockkedjenyhetsflödets yta.

Hur Volvo Cars hängde på bland andra batteritillverkaren LG, för att spåra kobolt från gruvor i Kongo-Kinshasa, är bara ett exempel i mängden av årets spännande industriella tillämpningar av DLT – digital ledger technology – exempelvis blockkedjeteknik.

På svensk front skrev vi också om Enigio, som hjälpte låneföretaget DBT att som första företag i Sverige kunna ställa ut företagslån papperslöst i en skarpt lanserad tjänst. Nordea marknadslanserade blockkedjebaserade tjänsten We-trade som ett ordinarie inslag i sin produktportfölj för små och medelstora kunder. Tjänsten är tänkt att öka tryggheten kring betalningar och avtal vid import och export mellan företag.

Många gick vilse

Mycket av nyhetsflödet runt blockkedjelösningar kretsar förstås kring bitcoin och andra kryptovalutor. Värdena svänger, bedrägerier frodas och i olika situationer kan det vara svårt att urskilja ifall det är tekniken som är undermålig eller enskilda personer som fattat illa grundade beslut. En av årets mest häpnadsväckande historier om ett sannolikt bedrägeri gäller kryptovalutaförvararen Gerald Cotten, som avled under en resa i Indien – eller gjorde han det, förresten?

ANNONS
ANNONS

I täten för ambitiösa branschtillämpningar går finansindustrin – närmare bestämt en rad olika delar av den. Enorma effektiviseringsvinster hägrar när såväl pengar som aktier, fastigheter och andra tillgångar kan representeras av digitala ”tokens” på en blockkedja där den som är behörig lätt kan följa utbytena. Blockchain 360:s engelskspråkiga systersajt PostTrade 360 är fokuserad just på värdepappershantering, i sig en jättebransch inom finanssektorn som kan stå inför en omvälvning. Ett av många exempel på nyheter från tunga aktörer där kommer från Deutsche Bank, som låter en digitaliserad aktieförvaringslösning rulla vidare från pilotstadiet till ordinarie drift.

Italiens banksektor tar steget

Ett pilotprojekt i Singapore, lett av Nasdaq-svensken Johan Toll, har visat hur värdepapper och pengar kan utbytas säkert efter en transaktion på börsen. Och från Italien kom uppgifter om hur hela landets system för transaktionsavstämningar banker emellan ska flyttas till en blockkedja i vår efter en framgångsrik pilot.

Vi kan inte göra anspråk på någon total lista över de främsta DLT-finansprojekten, men ett axplock kan rymma även branschsamarbetet Fnality, såväl som JP Morgans satsning på en intern betallösning. Och så förstås Facebooks flört med planer på en egen kryptovaluta i ett projekt kallat Libra, som vi skrivit om återkommande.

Vi på redaktionen går inte i närheten av att ge kryptovalutarekommendationer. Men när det kommer till utvecklingen av industriella DLT-tillämpningar törs vi satsa en slant på att vi också får ett händelserikt 2020.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS