ANNONS
ANNONS
kläder-spårning-blockkedjor

Rättvisa kläder kommer ut ur garderoben med blockkedjor

Dagens spåringssystem är besvärliga – men blockkedjor kan vara lösningen för transparent produktion.

Klädindustrin genomgår stora förändringar i och med e-handels framfart, och ett större fokus på rättvis produktion. I ett blogginlägg på Voister skriver Anne Hammarskjöld om hur industrin använder blockkedje-teknik för att förbättra spårningsbarhet.

Genom att veta exakt vem som haft en hand i produktionen av ett plagg, och hur det skeppats till butik, så kan klädeshandlarna ge kunderna fullständig information – och kunderna kan därmed göra ett informerat val med sin plånbok.

”Konsumenter vill i allt större utsträckning veta var kläderna de köper kommer ifrån, vad de är tillverkade av för material och om de är etiskt producerade. Samtidigt vill producenterna kunna visa att deras produkter håller utlovad kvalitet och kunna skydda sig mot förfalskningar”, säger Tarun Kumar Agrawal, doktorand inom textil management på Textilhögskolan i Borås.

ANNONS
ANNONS

Enligt inlägget är de system som används i dag, med så kallade QR-koder och RFID-chip lätta att kopiera och förfalska. Att använda blockkedjor istället skulle ge både tillverkare, butiker och kunder ökad säkerhet och en bättre upplevelse.

Tarun Kumar Agrawal jobbar själv på ett spårningssystem, och han menar att transparens är nyckeln till ett fungerande produkt- och kundnätverk:

”Systemet saknar central styrning, det är alltså inte en enskild part som äger och verifierar informationsöverföringen”, avslutar han i inlägget.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS