ANNONS
ANNONS
Coins as in IBM Stellar stablecoins

Publik kedja ska låta IBM flytta miljarder

Nyheterna var många när IT-jätten på måndagen tillkännagav driftstarten för ett nytt banksamarbete kring internationella betalningar i traditionella valutor.

Sex internationella banker ska ha skrivit på avsiktsförklaringar om att de tänker göra digitala motsvarigheter till sina nationella valutor tillgängliga på en blockkedja som tekniskt tillhandahålls av IBM. Tjänsten, som kallas World Wire, har tillkännagivits tidigare men när den nu börjar rulla i skarp drift avslöjar företaget närmare detaljer.

Sammantaget ska tjänsten öppna möjligheter till snabba, säkra och extremt kostnadseffektiva gränsöverskridande penningöverföringar och valutaväxlingar.

Tar steget till publika sfären

Nyheten väckte uppmärksamhet bland blockkedjeintresserade nyhetssajter på måndagskvällen. Detaljrik rapportering finns till exempel hos Coindesk respektive Cheddar.

ANNONS
ANNONS

IBM är den ledande teknikleverantören för stora företag som vill organisera sina egna blockkedjelösningar, där parterna behöver behörighet för att delta. På engelska benämns den typen av blockkedjor ”permissioned”. Men den här gången ska en publik blockkedja, Stellar, ligga till grund för transaktionerna, något som praktiskt taget innebär ny terräng för IBM.

Provision på varje överföring

Nytt är också att IBM:s chef för finansblockkedjelösningar, Jesse Lund, ger bilden att IT-företaget nu siktar på en intäktsmodell som baseras på transaktionernas storlek. Tanken är att en avgift på några hundradels procentenheter av varje förmedlat belopp ska räcka för en präktig vinst – med tanke på att världens betalningar omfattar hundratusentals miljarder dollar varje år.

Motsvaras av vanliga pengar

Deltagande banker ska ha sagt sig vara villiga att ställa ut så kallade stablecoins – blockkedjeburna bevis på tillgångar som respektive bank förvaltar i traditionella valutor. Som illustration kan man se framför sig att ett stablecoin för en svensk krona skulle funka som en vanlig krona, enligt logiken att den representerar en verklig krona som finns i den utställande bankens förvar.

Hittills har tre av de sex engagerade bankerna nämnts: Filippinernas RCBC, Brasiliens Banco Bradesco, samt Sydkoreanska Bank Busan.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS