ANNONS
ANNONS
paris-as-in-id2s

Ny värdepapperscentral får bransch att skaka

Har du någonsin köpt en aktie och undrat varför det tar flera dagar innan den syns i din depå? Blockkedjeteknik kan möjliggöra köpavveckling i realtid och vända upp och ner på branschen – och nu har ett banbrytande steg tagits i Frankrike.

I mitten av juli tryckte franska företaget ID2S på startknappen för sin verksamhet i rollen som så kallad central värdepappersförvarare – på branschspråket engelska kallat CSD, för central securities depository. Företaget beskriver det i ett pressmeddelande.

Finansmarknadens stöttepelare

CSD-rollen är central för aktie- och låneinstrumentmarknadernas stabilitet, och de flesta länder har bara en sådan aktör var – strängt reglerad av övervakningsmyndigheter. Följaktligen är ID2S – som ingår i telekoncernen Orange – inte att se som vilken teknikstartup som helst. (Sveriges CSD hette länge Värdepapperscentralen, VPC, men efter avreglering ingår den nu i företaget Euroclear.)

Enkelt uttryckt är uppgiften för en CSD att hålla reda på vem som äger värdepapper såsom aktier, obligationer eller penninginstrument. När du ropar hem en aktie med ett musklick startar en tredagarsprocess som säkerställer att aktien flyttas till dig samtidigt som dina pengar flyttas till säljaren – utan att någon aktör längs utbyteskedjan kan passa på att rymma med vare sig det ena eller det andra.

ANNONS
ANNONS

Kan tusentals jobb försvinna?

Processen, som i den slutliga delen kallas avveckling (på engelska settlement), är klar när CSD:n har noterat dig som ny ägare av aktien och säljaren slutligt har din betalning på sitt konto. Hanteringen sysselsätter många tusentals personer bara över Europa. Blockkedjetekniken öppnar i princip för automatisk och omedelbar köpavveckling, och väcker på så vis frågan om vilka delar av värdepappersavvecklingens mångmiljardbransch som skulle kunna ersättas av tokeffektiva tjänster helt datorbaserat.

Inledningsvis riktar ID2S in sig på avveckling inte av aktieaffärer utan av skuldebrev med korta löptider. Det kan verka Europatäckande genom medverkan på en ny EU-baserad plattform kallad Target2-Securities, T2S.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS