ANNONS
ANNONS
Cars racing like NYSE and CBOE for Bitcoin ETF

New York-börsen vill ta täten med Bitcoin-ETF

Chicagos CBOE drog tillbaka sin ansökan – konkurrenten skickar in en.

En fond vars andelar kan handlas som aktier på en börs, och följer priset på Bitcoin, skulle hjälpa den traditionella finansvärlden att hantera den största kryptovalutan, är tanken. Men USA:s regleringsmyndighet SEC har avslagit ansökningar, och nyligen tröttnade Chicagobörsen CBOE på SECs dröjsmål och drog tillbaka sin.

Under radarn

Nu noterar dock medier, såsom Coindesk, att New York-börsens dotterverksamhet NYSE Arca har lämnat in en motsvarande ansökan om att få lista en sådan så kallad ETF (kort för exchange-traded fund, börshandlad fond)

Ansökan lämnades in den 10 januari men registrerades inte öppet hos SEC på normalt vis. Därför tycks den ha gått under medieradarn i cirka två veckor. SEC går på sparlåga, liksom en stor del av USAs federala statsapparat, under Donald Trumps konflikt med representanthuset om finansieringen av en mur mot Mexiko.

ANNONS
ANNONS

Har strategi mot kursfusk

Företaget som vill organisera Bitcoin-ETF:en på NYSE Arca heter Bitwise. Enligt SEC-ansökan ska priset på fondandelarna, som handlas likt vanliga aktier, sättas utifrån en sammanvägning av priser på olika Bitcoin-marknadsplatser. Risken för bedrägerier och kursmanipulation ska undanröjas genom att priset på börser med större handelsvolymer ges större vikt.

SEC har vid tidigare avslag på ansökningar för Bitcoin-ETF:er uttryckt oro för kursmanipulation.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS