ANNONS
ANNONS
vattenfall-bitcoin-sverige-kryptovaluta-mining-ngdc

Miningbolag spårlöst borta – Vattenfall blåsta på 14 Mkr

Två utländska miningbolag av kryptovalutor har spårlöst försvunnit i Sverige. Kvar finns bara elnotor på miljontals kronor, rapporterar Sveriges Radio.

Det var i tisdags som P4 Norrbotten kunde rapportera att två utländska företag inom bitcoin-sfären har försvunnit från myndigheternas radar. Och nu har nyheten fått uppmärksamhet internationellt.

Uppmärksammas internationellt

Bakgrunden i det ena fallet är att energijätten Vattenfall stängt av strömmen för det Miami-baserade bolaget NGDC – som i lokaler i Älvsbyn i Norrbotten arbetat med att utvinna Bitcoin – eftersom man inte betalat elräkningen. Ett skuldberg på 14 miljoner kronor hann byggas upp innan man försvann spårlöst, rapporterar SR.

”För Vattenfalls del så har vi ansökt om kvarstad, och stämning och dessutom om att bolaget ska försättas i konkurs /…/ Av allt att döma verkar inte utsikterna så lysande, men vi ska göra vad vi kan naturligtvis”, säger bolagsjuristen Fredrik Sundin till radiokanalen.

ANNONS
ANNONS

Skuldberg på 14,5 miljoner

I det andra fallet handlar det om bolaget Chasquitech och dess planerade kryptovalutasatsning i Kalix. Verksamheten kom aldrig igång och nu verkar bolaget ha smitit undan lokalhyror på omkring en halv miljon kronor.

Patrik Öhlund, vd för datacenterbolaget The Node Pole, gissar att sommarens torka med högre elpriser – tillsammans med Bitcoins senaste kursutveckling – ligger bakom bolagens plötsliga sorti.

Men experten positiv

Men överlag är han positivt inställd till datacentersektorns framtid.

”Tittar man fem år framåt skulle vi inte bli förvånade om vi ser en fördubbling, uppåt ett hundratal, säger Patrik Öhlund.

Amerikanska techsajten The Next Web, som citerar P4 Norrbotten, påpekar att miningsektorn går på knäna över hela världen, inte bara i Sverige.

Inte bara i Sverige

En tidigare rapport i år visade bland annat att utvinningen av kryptovalutor omsätter 4,7 miljarder dollar men att företagen samtidigt har svårt att nå lönsamhet, skriver sajten. Ett annat exempel är japanska IT-jätten GMO som i veckan visade röda siffror på 5,5 miljoner dollar inom bolagets mining-verksamhet.

Om det Miami-baserade bolaget NGDC lyckades utvinna några bitcoins, och i så fall hur mycket, framgår inte i artikeln.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS