ANNONS
ANNONS
Trade that could use letter of credit LC

Importörernas favorit rembursen får nya kläder

Rembursen – ofta kallad LC för ”letter of credit” – låter en bank hålla i betalningen tills köparen har fått godset. Genom blockkedjeteknik kan handlarna göra slut med risker och strul kring dem, utlovar ett nytt företag. Och med banken.

Stora pengar, många mellanhänder, och dokument som går att manipulera. Det är trots väsentliga svagheter som världshandelns betalinstrumentet rembursen – även känd som kreditiv eller letter of credit, LC – har blivit så populär.

Men nu berättar logistiknyhetssajten The Loadstar om ett nytt bud på hur en stor del av problemen skulle kunna lösas, med hjälp av blockkedjeteknik. LC Lite är namnet på det nylanserade företaget som säger sig kunna göra jobbet.

Hejdå till mellanhanden

”Vår utbytesmekanism ska ge grund för tillit i den gränsöverskridande handeln, så att så att handlande parter själva kan ställa ut och hantera sina egna remburser, utan att behöva anlita mellanhänder”, säger Dimitri Kouchnirenko, en av LC Lites grundare, enligt The Loadstar.

ANNONS
ANNONS

”Förfalskning och manipulation av information är återkommande på dagens marknad, eftersom mellanhänderna är många och informationen inte är säkerställd.”

Dyrt att avvärja fuskare

Enligt Dimitri Kouchnirenko berörs hela 80 procent av alla remburser av avvikelser med dagens process. Det vållar i sin tur kostnader motsvarande 20 procent av transportkostnaderna i form av onödig administration, säger han. Totalt uppges de globala penningflödena via remburser omfatta 2.300 miljarder dollar per år.

Idén bakom remburser är att köparen och säljaren av varor i en leverans inte ska behöva oroa sig för att den andra parten sviker. Det har hittills byggt på att en tredje part, vanligen en betrodd bank, anlitas för att ta emot pengarna innan varorna levereras, men släppa dem vidare till leverantören först när varorna har kommit fram.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS