ANNONS
ANNONS
Stethoscope health insurance

IBM bygger ”ekosystem” med sjukförsäkringsbolag

Health Utility Network blir samarbetsnamnet när IBM och en rad stora sjukförsäkringsbolag i USA går samman för att skapa en ny gemensam systemplattform med blockkedjeteknik.

Nära 100 miljoner personer har sjukförsäkringar hos de sjukförsäkringsföretag som nu gör gemensam sak med IBM. Bolagen i fråga är Aetna (i sin tur del av CVS Health), Anthem och Health Care Service Corporation. Också banken PNC hör till grundarna. Nyheten återges av Coindesk.

Fler aktörer väntas sluta sig till samarbetet under de kommande månaderna, uppger IBM.

Miljarder att spara

Coindesk har intervjuat Barbara Hayes, som företräder IBM-verksamheten Watson Health. Hon beskriver dagens effektivitetsförluster inom sjukförsäkringssystemet som enorma – uppemot 40–50 procent. Med prognosmöjligheterna som ny IT ger ska en del av pengarna gå att återvinna, är tanken.

ANNONS
ANNONS

”Inom hälso- och sjukvården finns den här ineffektiviteten inom klinikerna, inom administrationen – eller helt enkelt i form av systemfriktion som ger kunden en dålig upplevelse”, säger hon.

Tidigare försök finns

Coindesks artikel refererar också till två tidigare projekt med motsvarande grundidé. En startad av försäkringsbolagen Humana och United Health Group, en annan kring en blockkedjelösning kallad Procredex.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS