ANNONS
ANNONS
Paula da Silva, affärsansvarig för transaktionstjänster på SEB, leder nu arbetet att låta storbankens företagskunder använda blockkedjan för att genomföra transaktioner och överföringar till motparter i USA. (Foto: Press / Jakub Gorajek)

Hon ska sätta storbanken på blockkedjan

SEB:s Paula da Silva planerar att sjösätta en global blockchainlösning nästa år. Men redan nu pilottestas projektet på företagskunder. ”En överföring kan göras på två sekunder”, säger hon till finansnyhetssajten Realtid.se.

Projektet har pågått sedan våren 2017. Men det är först nu som tekniken testas i praktiken, med riktiga kunder. Paula da Silva, affärsansvarig för transaktionstjänster på SEB, leder nu arbetet att låta storbankens företagskunder använda blockkedjan för att genomföra transaktioner och överföringar till motparter i USA.

Enligt Realtid, som träffar henne för en intervju, bygger lösningen på ett blockchain-protokoll baserat på företaget Ripple, vilket även har en kryptovaluta med samma namn.

Snabbheten lockar

Och förutom säkerhet och transparens är det framför allt snabbheten som lockar SEB.

ANNONS
ANNONS

”Förut har det tagit mellan 1-2 arbetsdagar att göra en överföring mellan två länder, men det är inte acceptabelt i vår tid. Med blockchain kan en sådan överföring göras på två sekunder”, säger hon.

Smarta och smidiga betallösningar som Swish har också drivit på efterfrågan från kunderna, konstaterar hon. Men även om blockchaintekniken innebär stora fördelar i form av snabbhet vid exempelvis större affärer finns också risker, menar hon. Inte minst eftersom att en transaktion eller annan information inte kan ändras eller raderas i efterhand. Något som ställer till det extra efter införandet av den nya dataskyddslagen GDPR.

”Överföringen går ju snabbt, men när den väl skett så har den skett.”

Processen digitaliseras

Men även om etableringen av produkter och tjänster via blockkedjan medför många utmaningar ser SEB stor potential. I artikeln framgår att storbanken har pilotprojekt i sammanlagt 15 olika intresseområden inom finans, berättar hon. Ett bra exempel är export där ett företag, med hjälp av blockchain-protokollet, kan genomföra affärer med köpare utomlands utan att behöva blanda in banker som verifierande mellanhand.

”Sådana processer sker fortfarande på papper och inkluderar mycket manuell handpåläggning med flera mellanled. Det är en väldigt tidskrävande  process och inte alls tidsenligt. Men det jobbar vi nu för att digitalisera och effektivisera med hjälp av blockchain.”

Förutom de egna, interna projekten har den Wallenbergägda banken även anslutit sig till det blockchain-företaget R3:s stora projekt om att ta fram en gemensam blockkedja för finansbranschen.

KÄLLA: ”En blockchain-överföring görs på två sekunder” [Realtid] >

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS