ANNONS
ANNONS
Johan Toll, Nasdaq

Hans system väcker börsvärldens förundran

Stockholmaren Johan Toll, på börsoperatören Nasdaqs teknikdivision, har löst en utmaning som kan öppna dörren för blockkedjeteknik på bred front i hanteringen av värdepapper.

Det är i Singapore som Nasdaq Technology har agerat systemleverantör i ett framtidsinriktat försöksprojekt för landets värdepappersbörs SGX samt Monetary Authority of Singapore, som är landets centralbank och marknadsregleringsmyndighet. Och nu sneglar resten av branschen på vad Johan Tolls projekt, kallat Ubin, har åstadkommit.

– Det är jättespännande att vi ser att vi börjar lösa det här problemet, säger Johan Toll i en intervju för Blockchain 360:s systersajt PostTrade 360.

– När blockkedjenätverken tar fart måste man kunna garantera stegen som kallas clearing och settlement i dem, och det är jättekul att ha varit med och gjort det i det här projektet.

ANNONS
ANNONS

Garanterar ömsesidighet vid leverans

Johan Toll kommer själv att presentera projektet under PostTrade 360:s konferens i Stockholm den 6–7 mars. Utmaningen i projektet var att bygga ett system som ansluter till två blockkedjenät, för att på ett säkert vis utväxla ägandet av tillgångar som de bär bevis på.

I Singaporeförsöket låg pengar i den ena blockkedjan, och obligationer i den andra. Projektet gick ut på att bygga den centrala process i värdepappershandeln som kallas DvP, delivery-versus-payment. Den går ut på att ”varan” och betalningen måste byta plats samtidigt så att inte ena parten står lurad ifall något skulle brista i leveransen från motparten.

Som med konsertbiljetter

PostTrade 360 riktar sig till personer som arbetar i den omfattande administration av olika slag som följer av värdepappershandeln hos till exempel fondförvaltare och banker. Men även om ämnet är smalt rekommenderar vi artikeln för den som är intresserad av dagsläget i blockkedjevärlden – där det här projektet ligger i framkant och har väckt mycket uppmärksamhet globalt.

– I förlängningen kan man tänka sig väldigt många situationer där man skulle kunna använda en sådan här lösning, även för privatpersoner, säger Johan Toll – och nämner som tänkbart exempel att man vill köpa en digital konsertbiljett av någon annan men vill vara säker på att ingen annan går in på samma biljett.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS