ANNONS
ANNONS
Foto Kerry Logistics

Global speditör inför DLT – trots allt

Det internationella transport- och lagerföretaget Kerry Logistics, som även verkar i Sverige, vill förbättra effektiviteten och spårbarheten i sina varuflöden med blockkedjeteknik. Deloitte deltar.

Hongkongbaserade Kerry Logistics är ett stort speditionsföretag, vilket innebär att det tar ansvar för hela transport- och lagerkedjorna när företag behöver flytta små eller stora varuvolymer över världen. För att åstadkomma det anlitar Kerry i sin tur externa transportföretag, men har även en grund med egna fordon och lagerlokaler – enligt Wikipedia drygt 24.000 anställda, över 8.000 lastbilar i egen ägo samt cirka 4 miljoner kvadratmeter lager- och terminalyta.

Nu berättar speditörsnyhetssajten The Loadstar att Kerry har långt komna planer på att införa en ny informationsplattform baserad på DLT, distributed ledger technology – den typ av teknik som blockchain är det vanligaste exemplet på.

Deloitte är partner

Arbetet genomförs i samarbete med revisions- och rådgivningsjätten Deloitte, samt med Cargosmart – ett systemföretag som även medverkar i ett blockchainkonsortium med stora fraktrederier kallat Global Shipping Business Network.

ANNONS
ANNONS

Kerry-lösningens koncept ska ha hållit för en prövning i december, där det säkerställdes att transportörer och speditörer kunde samspela och använda sig av olika DLT- och molntjänstsnät.

”DLT är en teknik som kan förenkla komplicerade transaktioner inom logistikverksamhet”, säger Kerrys IT-direktör Wilson Lee, enligt The Loadstars artikel.

”Blockchain är logistikens framtid, särskilt när tillämpningar av sakernas internet (”IoT”) börjar införas.”

Problem kvarstår

Deloitte har i andra sammanhang publicerat enkätundersökningar som visat att många näringslivshöjdare ser blockkedjeteknik som hajpad, men företaget ansvarige för Kerryprojektet, Paul Sin, betonar den ljusa sidan – trots att han själv ser brister i möjligheterna för dokumenthanteringen. Systemet ger inte slutliga svar på allt, men är ett första steg i omstöpningen av branschen, enligt honom.

”Utöver att förenkla dokumentsamordningen så snabbar DLT på godkännanden, och ger uppdaterade och säkra data till grund för välinformerade beslut”, säger Paul Sin.

Verkar även i Sverige

Kerrys svenska del redovisade senast drygt 150 miljoner kronor i omsättning, på cirka 55 anställda. Företaget driver inte minst ett tredjepartslager, det vill säga lagerverksamhet åt andra företag, i Borås logistikområde Viared.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS