ANNONS
ANNONS
Safes representing custody as for Nordea

Fondgigant vill starta Bitcoinförvaring

Fidelity Investments har planer på officiell lansering i mars av en så kallad custodytjänst för kryptovalutor, uppger Bloomberg.  

USA-baserade Fidelity Investments, som är en av världens största fondförvaltare, uppges redan vara i gång med sin förvaringstjänst gentemot vissa kunder, och i mars planeras alltså den officiella lanseringen av tjänsten. Uppgifterna kommer från nyhetsbyrån Bloomberg, och de har fångats upp av bland andra Coindesk och Cointelegraph som lägger till egna reflektioner kring nyheten.

Ett steg i riktning mot handel

Verksamheten bedrivs inom en del av Fidelity kallad Fidelity Digital Asset Services, FDAS. I förlängningen, men oklart när, är det tänkt att FDAS ska erbjuda förmedling av kryptotillgångar mellan Fidelitykunder och så kallade market makers, skriver Coindesk.

Förvaringen ska inledningsvis erbjudas för Bitcoin, därefter Ether och sedan en handfull valutor till i stort sett i turordning efter deras totala marknadsvärde.

ANNONS
ANNONS

Väletablerad bransch

Förvaring av finansiella instrument, på branschspråket engelska benämnd custody, är en väletablerad nisch inom finansvärlden. Den som äger tillgångar låter dem ofta förvaras hos ett företag som exempelvis ser till att utdelningar samlas in och att betalningar och pantsättningar i förhållande till instrumenten sköts rätt. Och inte minst att tillgångarna inte stjäls, vilket har varit ett vanligt förekommande problem med kryptovalutor såsom Bitcoin.

Stor kund vill ha stor garant

Vad gäller kryptovalutorna handlar det inte minst om säker förvaring av kryptonycklarna till ”mynten”. Mindre företag erbjuder sådan förvaring. Men för att den etablerade investerarvärlden ska våga anamma de nya valutorna i stor skala bedömer många att det måste komma rigorösa lösningar på plats hos de stora företagen på området.

Försök har rapporterats från etablerade custody-aktörer såsom BNY Mellon, JP Morgan Chase och Northern Trust, skriver Bloomberg.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS