ANNONS
ANNONS
MSC Zoe Kustwacht nl Black box VDR example

Fartygets svarta låda får blockkedja

Ny teknik ska säkerställa färddataloggen, och att rätt personer får tillgång till rätt information vid sjöolyckor.

Blocbox är namnet på det företag, baserat i Singapore, som håller på att utveckla en blockkedjebaserad variant av det som brukar kallas svarta lådan – på branschspråk oftare VDR, för voyage data recorder. Det skriver sjöfartsnyhetssajten Splash 247.

Har fått tag på en båt

På resan har företaget fått med sig fartygsoperatören Zeaborn Ship Management, som låter ett av sina skepp förses med dataloggning av Blocbox nya slag. I förlängningen är lösningen även tänkt att kunna appliceras på flygplan. Blocbox ska samla in data från fartyget, kryptera det efter sin egen standard, och styra informationsutbytet gentemot tredjeparter efter fartygsägarens önskemål.

Bemöter flera utmaningar

Svårigheter som därigenom ska tacklas kan ligga i dataåterfångst, transparens, prognoser eller ägarskapsfrågor, enligt artikeln på Splash 247.

ANNONS
ANNONS

”Bara under 2017 inträffade 2.712 incidenter till havs, med förluster av försäkrat gods för 16,2 miljoner dollar. Enda sättet vi kan minska siffrorna är att undersöka orsakerna bakom olyckorna och vidta förebyggande åtgärder”, säger Blocbox medgrundare Saurish Nandi enligt artikeln.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS