ANNONS
ANNONS
ey-ger-bort-blockkedjeprotokoll-gratis

EY bjuder på kodpaket för att storföretag ska våga

Vid en egen blockkedjekonferens nyligen lanserade revisions- och rådgivningsjätten Ernst & Young (EY) en rad nyheter, tänkta att uppmuntra stora företag att våga höja farten mot skarpa systeminföranden.

Nightfall har varit arbetsnamnet på ett Ethereumbaserat blockkedjeprotokoll som revisions- och rådgivningsjätten Ernst & Young (EY) nu publicerar fritt från krav på ersättning. Företaget skriver om det i ett pressmeddelande, och Coindesk hör till nyhetssajterna som återger det med tillägg av omfattande egen information.

Redan kring den nyheten finns många aspekter som är intressanta, och mer om det snart. Först bara nämner vi att EY samma dag släppte flera blockkedjenyheter i separata pressmeddelanden. En handlade om en stor uppgradering av företagets ”Blockchain Analyzer” som ska hjälpa revisorer men även rådgivare och chefer att få överblick över komplexa transaktioner. En annan gällde en tjänst, ”Smart Contract Analyzer”, för att testa så kallade smarta kontrakt, och ytterligare en nyhet rörde en tjänst kallad Ops Chain, tänkt som EY:s flaggskeppsplattform för industriella blockkedjetillämpningar.

I den ”publika domänen”

Målet med först nämnda nyheten Nightfall tycks vara att få kunderna – internationella storföretag – att våga utveckla blockkedjebaserade verksamhetssystem utan rädsla för att vara i händerna på något teknikföretag som sitter kvar på äganderätten till koden som används.

ANNONS
ANNONS

Och därför tänker EY nu i maj publicera sitt nya blockkedjeprotokoll, som ska ha utarbetats senaste året inom företagets team på över 200 blockkedjeutvecklare.

”Det här är grejer värda en miljon dollar som vi ger bort”, säger EY:s globala blockkejdeinnovationschef Paul Brody enligt nyhetssajten Coindesk.

Koden publiceras i vad som kallas den publika domänen, ett ovanligt val som praktiskt taget innebär att företaget avstår från sin upphovsrätt.

Använder udda teknik

Bland de intressanta punkterna kan också noteras att protokollet grundar sig på en helt publik kedja, Ethereum, snarare än en privat lösning – samt att lösningen tillämpar en teknik kallad zero-knowledge proofs för att möjliggöra privata transaktioner i en publik liggare.

Lösningen uppges vara möjlig att använda inom ramen för Microsofts molnplattform Azure, och ska finnas integrerad med SAP:s affärssystem.

”Rakaste sättet”

”Vi vill maximera anammandet och delaktigheten. Vi vill att folk ska börja använda tekniken, och anpassa den, och förbättra den. Om vi behåller ägarskapet kanske folk inte vill investera lika mycket tid och energi i något som de kan sakna kontroll över”, sa Paul Brody.

”Rakaste sättet att få alla att börja använda det är att bara ge bort det utan krav på något i gengäld.”

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS