ANNONS
ANNONS
draghi-cut-photo-ecb

ECB-chef avfärdar krypto – men följer DLT

Påverkan av kryptovalutor på centralbanker kommer att vara minimal. Det bestämda svaret gav den europeiska centralbanken ECBs chef Mario Draghi i förra veckan på en fråga från en student.

Det var vid ett evenemang för studenter i ECBs regi som den slovakiske studenten Andrej Mokris frågade om det finns en plats för blockkedjetekniken eller kryptovalutor på framtidens finansmarknad, och om inte traditionella institutioner såsom ECB är rädda för deras potential. Video från tillfället går att se på Youtube.

”Svaret är att det blir en väldigt liten plats, om ens någon”, svarade ECB-chefen i avfärdande ton.

Hans utveckling av svaret pekar däremot mot att det främst var kryptovalutornas betydelse för de makroekonomiska förhållandena han avsåg, samt förutsättningarna för kryptovalutor som inte backas upp av traditionella centralbanker och valutor att fungera som valutor.

ANNONS
ANNONS

”En euro är en euro”

”Poängen är att kryptovalutor, som Bitcoin och allt sånt, är egentligen inte valutor”, sade Mario Draghi.

”En euro är en euro – i dag, imorgon eller om en månad. ECB står bakom euron men vem står bakom kryptovalutorna? Hittills är de inte så stora att de skulle kunna påverka våra ekonomier på makronivå”, sade han och beskrev det hela som en konsumentskyddsfråga att folk inte ska bli lurade.

DLT är något helt annat

”En helt annorlunda sak är DLT och annan digital teknikutveckling som på ett sätt kan förändra relationen mellan medborgare, centralbanker, besparingar, banksystemet och så. Den här utvecklingen följer vi noga, med folk som arbetar med det över hela världen. Men det är något annat än kryptovalutor.”

Sveriges riksbank tittar på möjligheterna att ge ut en e-krona, men enligt nyhetssajten The Global Treasurer ställer sig Mario Draghi negativ till idén om att skapa en digital euro uppbackad av hans bank.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS