ANNONS
ANNONS
krona2

E-krona i klockan nästa år – piloten beställd

Om ett år ska plattformen möjliggöra betalningar från kort, telefon eller klocka.

En pilotversion av lösningen för en digital svensk krona, e-kronan – det är vad Riksbanken nu beställer från teknikkonsulten Accenture.

Sverige ligger långt fram på området som internationellt diskuteras under benämningen CBDC, för central bank-issued digital currencies, digitala centralbanksvalutor. Vi nämnde nyligen hur USA:s riksbank börjat snegla på en digital dollar. De förknippas starkt med DLT (digital ledger technology, såsom blockkedjeteknik) – fast Riksbanken nämner inte den tekniken i sitt besked om det nu aktuella uppdraget till Accenture.

”Det främsta syftet med e-kronapiloten är att bredda bankens kunskap om e-kronans tekniska möjligheter”, skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande på Luciafredagen.

ANNONS
ANNONS

Ännu bara på försök

Nyheten är att upphandlingen är klar och att Riksbanken tänker skriva på med Accenture, som bedömts stå för högst kvalitet för pengen. Elva företag hade bett att få ge anbud, och tre av dem hade släppts fram att färdigställa förslag.

Uppdraget omfattar en lösning för hur e-kronan skulle kunna fungera vid drift i testmiljö, skriver Riksbanken. Det framhålls dock att det inte har fattats något beslut om att Sverige ska införa en elektronisk valuta skarpt.

”Under e-kronapilotens första år ska en teknisk plattform utvecklas med användargränssnitt som bland annat gör det möjligt att betala med e-kronor från en mobiltelefon, ett kort och en klocka. Plattformen kommer även att innehålla simuleringar av betaltjänstleverantörer, affärer och andra delar av det svenska betalningssystemet”, heter det.

Arbetet ska göras klart under året som kommer.

Världen tittar på

Nyheten väcker inte oväntat stort intresse på världens blockkedjenyhetssajter. Coindesk reflekterar över hur Riksbanken kombinerar ett progressivt arbete kring sin digitala riksbanksvaluta med en relativt skeptisk inställning till att lösa den tekniskt med DLT.

I en intervju för amerikanska affärs-tv-kanalen CNBC berättade Riksbankschefen Stefan Ingves i höstas hur han såg Facebooks planer på en kryptovaluta, i ett projekt kallat Libra, som en katalysator när det gällde att driva centralbanker mot reform i digital riktning.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS