ANNONS
ANNONS
Olympic Torch as in Lightning Torch relay

Stafett på Twitter kan ge pyttebetalningar fart

Ett fascinerande stafettexperiment just nu på Twitter – och nya betaltjänster med Bitcoin-relaterad teknik kallad Lightning – stärker bilden att privatpersoner skulle kunna betala varandra omedelbart och billigt utan banker.

Det stora mecket kring små betalningar har länge betraktats som hämmande för utvecklingen av små köp på nätet. Men kanske kan blockkedjeteknik med tiden visa sig stå för en del av lösningen på detta med ”mikrobetalningar”.

På detta tyder dels ett socialt experiment kallat Lightning Torch, dels nya dricksbetaltjänster som provlanseras av företag. Nyhetssajten Coindesk skriver här ingående om Lightning Torch, och här om företaget Tippins nya dricksbetal-app.

Tjuvar finns – men syns

Experimentet Lightning Torch följs sedan ett antal månader inte minst av entusiaster som förespråkar kryptovalutor såsom Bitcoin på ideologisk grund.

ANNONS
ANNONS

Likt en olympisk eld (torch betyder fackla) som förs i stafett över världen, flyger nu ett sakta växande belopp i storleksordningen 1.000 kronor framåt mellan personer som kommunicerar med varandra på Twitter. Varje person förväntas lägga till motsvarande drygt 3 kronor och skicka beloppet vidare till en person som han eller hon litar på. När betalningen nått ett bestämt belopp omkring 1.500 kronor är det tänkt att skänkas till välgörande ändamål.

Hittills har betalningen rullat framåt i cirka 200 led sedan initiativtagaren sparkade igång det hela med motsvarande några tior. En av deltagarna längs vägen är Twitters vd och medgrundare Jack Dorsey.

Det hela bygger i princip på att ingen under vägen väljer att bara behålla pengarna. I verkligheten har det redan hänt två gånger, men båda gångerna har de som höll i facklan senast före ”bovarna” trätt in och tagit ansvar för att de valt att lita på fel personer. Ur egen ficka har de återställt beloppet och fått fart på kedjan igen genom att sedan betala beloppet någon annan, mer tillförlitlig person.

Tillit i olika former

En av utgångspunkterna för dagens utveckling av blockkedjelösningar är att de ska fungera oberoende av ifall enskilda parter litar på varandra. Det är koden själv som ska garantera att var och en behåller det som den äger rätten till, är tanken.

Lightning Torch leker med grundbegreppen genom att undersöka hur systemet kan utvecklas genom tillit inom ramen för ett system där många människor övervakar vad som sker i en process som är transparent men inte programmerad.

Bryter med behovet av banker

När utvecklingen av blockkedjeteknik tog fart i och med lanseringen av kryptovalutan Bitcoin, var det banbrytande att valutan och betalningarna kunde leva sina liv utan centrala aktörer såsom riksbanker för att ställa ut valutan, och banker för att hantera betalningarna.

Sedan dess har utveckling skett i många riktningar samtidigt. En stor del av blockkedjeprojekten bedrivs idag inom enskilda banker som ser att deras interna transaktioner skulle kunna effektiviseras med samma teknik.

Lightning snabbar upp och skalar ner

Men vad gäller själva Bitcoin har det dock varit omöjligt att utan vidare skala upp antalet transaktioner på den allt tyngre ursprungliga blockkedjan, som klarar att hantera bara runt 7 transaktioner per sekund. Intressenter kring Bitcoin har därför fått söka alternativa sätt att hantera löpande utbyte vid sidan av själva kedjan, för att sedan då och då stämma av sina interna saldon mot den.

Förra året lanserades på prov en sådan plattform kallad Lightning, som komplement till Bitcoin. I direktkontakt via kanaler inom Lightning kan individer göra upp själva om betalningar i valutan Bitcoin, även små andelar av ett bitcoin i en serie små betalningar. Stafettexperimentet Lightning Torch utnyttjar plattformen, som man också kan ana av projektnamnet.

Små projekt och stora

I en personlig kommentar, också den i Coindesk, ställer blockkedjeexperten Michael Casey det lilla Lightning Torch-projektet i kontrast mot stora bankers interna jättesatsningar på kryptovalutaprojekt. På den sidan pekar han särskilt på den nyligen aviserade nyheten om JP Morgans planer på ett JPM Coin, som vi nyligen berättat om.

Lightning, som fortfarande prövas i så kallad betafas, börjar även användas av företag som vill lansera nya sätt att genomföra småbetalningar utan behov av banker. Coindesk beskriver hur ett företag, kallat Tippin, i helgen provlanserade en app för små betalningar av dricks.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS