ANNONS
ANNONS
bitcoin-guld

Debatt: Bitcoin inte längre ”digitalt guld”

Kryptovalutan sågs länge som ett modern alternativ till guld i tider av ekonomisk oråd. Nu verkar kursen gå i motsatt riktning.

Det skriver Sebastian Sinclair i en debattartikel på Coindesk.

Bitcoin-kursen har tidigare visat sig vara delvis omvänt proportionell mot index, något som är typiskt för tillgångar som människor vänder sig till i lågkonjunkturer och kriser.

Nu har den relationen brustit något, menar Sinclair. Sedan oktober har Bitcoin-kursen haft ett tydligare samband med index, vilket gör det svårt att måla upp kryptovalutan som ett slags ”digitalt guld”.

ANNONS
ANNONS
Grafik: Digital Assets Data.

Ju närmre den blåa och gula kurvan är noll-sträcket, desto mindre talar för tesen om kryptovaluta som den moderna tidens ”krisinvestering”.

Bitcoin har fortfarande stigit kraftigt under 2019. Kursen stod under onsdagen strax över 7.200 dollar, vilket motsvarar över 90 procent uppsida sedan 1 januari.

Samtidigt är volatiliteten fortfarande extremt hög. Toppnoteringen under året är 13.880 dollar, enligt Coindesk, och dagens kurs motsvarar ett tapp på knappa 50 procent sedan den noteringen i slutet av juni.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS